Share
Banke u Srbiji počele da nude usluge privatnog bankarstva

Banke u Srbiji počele da nude usluge privatnog bankarstva

Pandemija je promenila sve, pa i odnos ličnih bankara sa svojim klijentima, piše “Biznis i finansije”.

“Privatno bankarstvo u Srbiji za mnoge je nepoznanica. I to ne samo za korisnike, već i za same banke. Dok jedne navode da je digitalizacija i dostupnost bankarskih usluga obesmislila potrebu investicionih savetovanja ‘oči u oči’, druge tvrde da je Srbija svoju šansu za privatno bankarstvo, koje iziskuje velike troškove, ispustila još pre velike svetske krize 2008. godine. Treće, pak, smatraju da naša zemlja nema dovoljno bogatih i uticajnih korisnika za ovakve vrste usluga”, navodi taj mesečnik.

Uprkos ovakvom većinskom stavu, neki usluge privatnog bankarstva uveliko nude klijentima.

Kakve savete korisnici dobijaju od privatnog bankara? Za odgovor na ovo pitanje neophodno je da klijent ima malo veći prihod koji želi da pametno investira.

Mnogi u tu svrhu koriste usluge privatnih banaka u drugim državama, zaobilazeći domaće tržište iz razloga što je plitko i, mimo bankarskog sektora i nekretnina, ne pruža mnogo investicionih mogućnosti.

Milan Kovač, rukovodilac segmenta privatnog bankarstva u Rajfajzen (Raiffeisen) banci za “Biznis i finansije” je rekao da ta banka pruža uslugu privatnog bankarstva u Srbiji od juna prošle godine, pod posebnim nazivom “Friedrich Wilhelm Raiffeisen”.

Prema njegovim rečima, privatno bankarstvo predstavlja najviši nivo usluge koji banka pruža u poslovanju sa građanima koji žele da koriste standardne bankarske proizvode prilagođene svojim potrebama, kao i da svoju imovinu uz odgovarajući savet očuvaju i uvećaju korišćenjem investicionih proizvoda.

Upravo je, kako je istakao, korišćenje investicionih proizvoda koji su prilagođeni ciljevima klijenata jedan od najvažnijih aspekata usluge privatnog bankarstva.

“Nerazvijeno domaće tržište kapitala je jedan od razloga da su ulaganja u nekretnine i dalje najčešći izbor klijenata za investiranje. Naš pristup je da kroz odgovarajući proces savetovanja klijenata, koristeći svu lokalnu i grupnu ekspertizu, klijentima privatnog bankarstva ponudimo nove investicione proizvode, koji uključuju lokalne investicione fondove kojima upravlja Rajfajzen Invest, strukturirane proizvode – sertifikate koje izdaje Rajfajzen Centrobank, ulaganje u obveznice itd”, naveo je Kovač.

Rajfajzen privatno bankarstvo trenutno pruža usluge za više od 17.000 klijenata u regionu i ima preko 18 milijardi evra imovine pod upravljanjem. Usluga privatnog bankarstva u okviru ove bankarske grupacije trenutno postoji na odabranim tržištima u Rusiji, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj, i od prošle godine u Srbiji.

“Odluka da se ova vrsta usluge ponudi klijentima u Srbiji predstavlja istovremeno znak poverenja u potencijal domaćeg tržišta, kao i kapaciteta domaće banke da pruži odgovarajući nivo usluge”, istakao je Kovač.

OTP banka takođe nudi uslugu privatnog bankarstva. Kako se ističe na zvaničnoj internet stranici te banke, klijentima je, kroz susrete licem u lice, omogućen pristup posebno prilagođenim uslugama, kroz kreiranje različitih investicionih proizvoda na različitim finansijskim tržištima.

 

Izvor: Beta.rs