Share
Banka hrane kao mehanizam za održivo upravljanje viškovima hrane

Banka hrane kao mehanizam za održivo upravljanje viškovima hrane

U Nišu je u organizaciji PROTECTA-e nedavno održana konferencija „Banka hrane kao mehanizam za održivo upravljanje viškovima hrane“. Konferencija je realizovana kao završna manifestacija u okviru projekta „Banka Hrane Niš“ koji PROTECTA sprovodi uz podršku Grada Niša i UNDP-a, a kao deo Platforme za odgovorno upravljanje javnim finansijama, programa koji finansira Vlada Švedske.

Na konferenciji je predstavljana novoosnovana Banka Hrane Niš, a naviše govora na prvom panelu je bilo o bankama hrane kao uspešnim mehanizmima za održivo upravljanje viškovima hrane.

Svoje iskustvo su sa prisutnima podelili eksperti na ovu temu, predstavnici banaka hrane iz regiona, Duško Hristov, predsednik Banke hrane Makedonija, Benjamin Kermo, predsednik Banke hrane Bosna i Hercegovina, i Aleksandar Vidaković, predsednik Federacije Banaka hrane Srbija. O rezultatima istraživanja koje je sprovela PROTECTA na temu viškova hrane i potrebama za hranom na teritoriji Grada Niša je govorila predstavnica PROTECTA-e Aleksandra Savić.

Predstavnik Grada Niša i kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, rukovodilac sektora za razvojno planiranje i upravljanje projektima, Ivan Pavlović je u svom izlaganju obratio pažnju prisutnima na ekološke probleme koji nastaju kao posledica bacanja hrane i na mogućnostima koje pruža cirkularna ekonomija u rešavanju problema viškova hrane.
Na drugom panelu je bilo više govora o zakonodavnom okviru, ulozi biznis sektora i neophodnosti međusektorske saradnje u rešavanju problema viškova hrane. Na ove teme su panelisti bili Željko Mitkovski, menadžer projekta iz Fondacija Ana i Vlade Divac, Isidora Šmigić, Saradnica za regulatornu reformu iz NALED-a, i Dragan Paunović, koordinator sektora poljoprivrede Regionalne privredne komore Niš.

Jedna od preporuka sa konferencije je da ukidanje PDV-a na donacije može doprineti da se veća količina hrane donira onima kojima je najpotrebnija. Proizvođačima i distributerima hrane se trenutno više isplati da hranu pri isteku roka uništavaju, tj odlažu na deponije, nego da plaćaju PDV i doniraju hranu.

Ovakva situacija nas dovodi do toga da je preko 60% otpada na deponijama u Srbiji organskog porekla, što stvara ogromne ekološke probleme i efekat staklene bašte, a u isto vreme imamo veliki broj sugrađana koji nisu u stanju da obezbede pristojan obrok.

Formiranje Balkanske Federacije Banaka Hrane je još jedna od ideja koja se čula na konferenciji. Ova Federacija bi radila na kreiranju jedinstvene baze podataka svih operatora koji se bave proizvodnjom i distribucijom hrane u regionu. Ovo bi omogućilo da se nastali viškovi hrane adekvatno usmere uz minimalne troškove skladištenja i transporta.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici biznis sektora, lokalne samouprave, gradskih institucija, organizacija civilnog društva i relevatni stručnjaci.

 

Autor: Portal Media Press Srbija