Share
Sinoć otvoren Nišvil džez festival

Sinoć otvoren Nišvil džez festival

Na Niškoj tvrđavi sinoć je otvoren Nišvil džez festival koji će svakako biti upamćen po dobrom muzičkom programu i po tome što je održan pod okriljem pandemije COVID 19 uz sve mere predostrožnosti za suzbijanje virusa.

Na svu sreću to nije pokolebalo brojne ljubitelje džeza da u velikom broju posete nišku tvrđavu koja ih je u punom sjaju dočekala.

Otvaranje festivala su upriličili Orkestar „Impresija“ ft. Bojana Stamenov i Zoran Šandorov iz Srbije i tako najavili bogat program EARTH/SKY STAGE-a. Nakon njih nastupio je razigrani The Belgrade Dixieland orchestra, takođe iz Srbije, koji su svojim vedrim zvukom vratili publiku u dvadesete godine prošlog veka, a zatim je usledio virtuozni nastup Per „Bass Viking“ Mathisen trio ft. Gary Husband i Nguyen Le mešovitog sastava iz Norveške, Velike Britanije i Francuske.

Kao glavne zvezde večeri nastupili su Stone Groove ft. Jean-Paul Bourelly, Will Calhoun and Jamaaladeen Tacuma iz Amerike i svakako opravdali epitet hedlajnera.

Nakon nastupa Gipsy Kings-a, nastupili su stari znanci niške publike Kanda, Kodža I Nebojša i svojim zanimljivim nastupom priveli prvo festivalsko veče kraju.

Bogat program pružile su mnogobrojne prateće manifestacije i bine.

Ako se po jutru dan poznaje, publika će svakako u narednim danima imati šta da vidi i čuje.

Drugo festivalsko veče u znaku Stenli Džordana jednog od najpoznatijih gitarista današnjice koji će izvesti omaž Džimiju Hendriksu.

Belgijskom gitaristi Filipu Katrinu biće uručena nagrada festivala za doprinos džezu, a potom će uslediti i koncert njegovog trija. U subotu publiku očekuje nastup Gorana Bregovića kome će biti uručen grand pri festivala nagrada Šaban Bajramović, Leb i sol, Tanje Jovičević, kvarteta koji čine Džon Rajli, Ratko Zjača, Renato Čiko i Vid Džemnik.

 

Foto: Predrag Stamenković – Portal Media Press Srbija

Autor: Darja Jovanović – Portal Media Press Srbija