Share
Otvoreni Filmski susreti u Nišu, nagrada za životno delo uručena Ljiljani Blagojević

Otvoreni Filmski susreti u Nišu, nagrada za životno delo uručena Ljiljani Blagojević

Predajom ključeva grada glumcima i uručenjem nagrade „Pavle Vuisić“ ovogodišnjoj dobitnici glumici Ljiljani Blagojević, pred prepunom Letnjom pozornicom, sinoć je u niškoj Tvrđavi svečano otvoren 56. Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma “Filmski susreti Niš”.

Foto: Portal Media Press Srbija

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je na otvaranju predala ključeve grada ovogodišnjoj predsednici žirija Ljiljani Dragutinović, a umetnički direktor 56. po redu festivala glumačkih ostvarenja Vladan Živković je nagradu “Pavle Vuisić” uručio Ljiljani Blagojević.

Udruženje filmskih glumaca Srbije ranije je saopštilo da je Ljiljani Blagojević nagrada pripala za dostignuća u glumačkoj karijeri dugoj 43 godina, tokom koje je snimila više od 50 filmova i odigrala preko 60 uloga iz klasičnog i savremenog repertoara.

Primajući nagradu, Blagojević je kazala da će nagradu “Pavle Vuisić” nositi sa “čašću i zahvalnošću”.

Ona je rekla da “postoje vremena nevremena kada glasni potisnu tihe, nepametni nadglasaju mudrace, umetnost zanemi pred navalom buke i besa silikonskih varvara i njihovog primitivizma, kada istinsku lepotu i snagu stvaralaštva proglase za stranputicu”.

“Zato su ovakve nagrade važne, da se naslone na autoritet onoga čije ime nose, snagu njegovog talenta, raskoš njegovog umeća. Sve dok iza sebe imamo tvrđavu čiji je jedan od bastiona bio Pavle Vuisić lakše nam je u toj borbi i verujemo da ćemo pobediti”, istakla je Blagojević.

Gospodin Pavle Vuisić, dodala je Blagojević, bio je čovek koji je kao Da Vinči znao bukvalno sve o svom poslu.

“Znao je da napiše pesmu, da da savet, upeca ribu, zapeva glasno i razvije prezir prema skorojevićima i primitivcima. Zato je i nagrada koja nosi njegovo ime velika i nosiću je sa čašću i zahvalnošću”, izjavila je Blagojević.

Blagojevićeva je na svečanom prijemu glumaca u Gradskoj kući dobila portret sa svojim likom, dar umetničkog ateljea „Penkov“autora akademskog slikara Milovana Penkova.

Foto: Fejsbuk stranica Dragane Sotirovski

Prve festivalske večeri na programu je bio film “Toma” koji govori o životu pevača Tome Zdravkovića.

Do 27. avgusta kada se festival zatvara publika u Nišu moći će u zvaničnoj konkurenciji za nagrade da pogleda 11 filmova.

 

Izvor: Beta.rs