Share
Gile (Električni orgazam) pred koncert u Zaječaru: ‘Uželeli smo se koncerata i bine!’

Gile (Električni orgazam) pred koncert u Zaječaru: ‘Uželeli smo se koncerata i bine!’

Rok velikani, Električni orgazam su na sceni punu 41 godinu. Tokom svoje bogate i uspešne karijere o njima je pisao svetski ugledni muzički magazin “New Musical Express”, njihove ploče su prodavane u Engleskoj, nastupali su sa Rolingstounsima, a u petak, 3. septembra ih očekuje koncert u Zaječaru. O ovim i mnogim drugim temama, razgovarali smo sa frontmenom benda Srđanom Gojkovićem Giletom.

Foto: WOOD

1. Prošle godine je trebalo da velikom turnejom proslavite 40 godina postojanja benda, ali zbog pandemije korona virusa turneja je morala da bude odložena. Kako ste se tada osećali i da li ste ikada pomislili da tako nešto može da se dogodi?

 – Definitivno nisam razmišljao o tako nečemu, niti sam mislio da će se to dogoditi. Pa osećao sam se smoreno, ali pošto iz dosadašnjeg životnog iskustva znam da je život pun neverovatnih obrta i iznenadjenja, brzo sam prihvatio tu novu situaciju, naročito pošto ništa nije zavisilo od benda i mene, niti smo mogli nešto da promenimo.

2. Ipak, neke koncerte ste i odsvirali. Kakav je bio osećaj ponovo se popeti na binu nakon duže pauze i svirati pred vernom publikom, a kakav svirati onlajn koncert u Novom Sadu na dočeku Nove godine?

– Da, uspeli smo prošle godine da sviramo Skoplje i Niš. Ova godina je počela sa tim onlajn koncertom, a posle su, srećom, došli i koncerti pred publikom. Čudan je osećaj kad sviraš koncert bez publike; to više liči na neku generalnu probu, mada smo mi uživali i dobro smo svirali. Bilo je zaista fenomenalno ponovo svirati koncerte pred publikom.

3. Od vašeg poslednjeg albuma „Gde smo sad?“, koji je po mišljenju publike i kritike proglašen za jedan od najboljih rokenrol albuma u 2018. godini, prošle su tri godine. Da li ste u međuvremenu radili na novim pesmama i da li je možda novi album na vidiku?

– Ne, nismo. Čekamo da se pojavi ta unutrašnja potreba da snimimo novi album. Nemamo nikakve obaveze da to uradimo dok se to spontano ne dogodi.

4. Pre par dana nas je sve pogodila vest o smrti Čarlija Votsa, legendarnog bubnjara Rolingstounsa sa kojima ste delili binu na koncertu u Beogradu 2007. godine. Kako ste vi doživeli ovu vest, koliko puta ste gledali Stounse uživo i ko je u Orgazmu najviše puta bio na njihovom koncertu?

– Da, meni je Čarlijev odlazak baš teško pao.Gotovo čitav život ga slušam i oduvek je bio tu. Srećom, imamo sve te snimke da i dalje možemo da uživamo u njegovom talentu.  Ja sam gledao Stounse valjda 7 puta, Ljuba ih je gledao najviše od nas iz benda, možda i dvadesetak puta.

5. Ove godine Električni orgazam proslavlja 41. godinu postojanja i 40 godina od izlaska prvog albuma koji se mogao kupiti čak i u nekim većim muzičkim prodavnicama u Londonu. Zahvaljujući ovom albumu, Kris Bon (Kris Bohn), čuveni novinar prestižnog muzičkog magazina “New Musical Express”, ocenio je „Električni orgazam“ kao jednu od najuzbudljivijih nebritanskih pojava. Odakle uopšte Krisu vaš album, da li još uvek čuvate taj isečak iz novina i kako vam sve ovo deluje iz današnje perspektive?

– Nažalost, nemam više original tog članka. U to vreme je bilo totalno neverovatno da najuglednija muzička novina iz Engleske recenzira prvi album nekog nepoznatog banda iz Jugoslavije. Mada moram priznati da sam i tad a i sad mislio da je to u stvari potpuno zasluženo.

6. Prošle godine trebalo je da nastupite u Zaječaru; koncert je bio rasprodat za svega 10-ak dana prodaje, a mesec i po pre održavanja, ali je zbog pandemije morao da bude odložen. Da li vas je iznenadilo ovoliko interesovanje publike u Zaječaru i kakva je situacija bila u drugim gradovima gde je trebalo da nastupite prošle godine?

– Nije me preterano iznenadilo interesovanje u Zaječaru, jer je Zaječar oduvek bio grad sa rokenrol tradicijom. Slično je bilo i u svim drugim gradovima gde su bili zakazani koncerti. Publika je svuda reagovala sa velikim interesovanjem i iščekivanjem. Nadam se da ćemo u skorijoj budućnosti odsvirati te sve koncerte koji su bili zakazani.

7. Na sreću Zaječaraca i fanova iz okolnih mesta i gradova, odloženi prošlogodišnji koncert biće održan 3. septembra u Omladinskom centru i interesovanje je prema očekivanju ponovo veliko. Šta publika može očekivati od Orgazma na ovom koncertu ?

– Mogu da očekuju bend koji se jako uželeo koncerata i koji jedva čeka da se popne na binu i zasvira publici. Sviraćemo pesme iz skoro svih perioda karijere banda.

8. Šta biste poručili publici u ovim izazovnim vremenima?

Verovatno bi prvi savet bio da ne veruju u sve što pročitaju i vide na internetu i u medijima.

Ulaznice za zaječarski koncert su u prodaji i mogu se kupiti u Omladinskom centru po pretprodajnoj ceni od 800 dinara, dok će na dan koncerta koštati 1000, ukoliko se ne rasprodaju ranije.

VIDEO:

 

Autor: Nikola Jovanović – Portal Media Press Srbija