Share
‘Protekta’ održala konferenciju povodom završetka projekta ‘Banka Hrane Niš’

‘Protekta’ održala konferenciju povodom završetka projekta ‘Banka Hrane Niš’

Organizacija PROTECTA je održala konferenciju za medije kako bi upoznali javnost sa aktivnostima sprovedenim u okviru projekta „Banka Hrane Niš“ i planovima ove novoosnovane humanitarne organizacije.

Inicijativu za osnivanje Banke Hrane Niš ie podržao Grad Niš i program Ujedinjenih Nacija za razvoj (UNDP), u okviru Platforme za odgovorno upravljanje javnim finansijama koju finansira vlada Švedske.

Do sada realizovane aktivnosti su obuhvatile informisanje javnosti i podizanje svesti građana o uticaju otpada od hrane na kvalitet života i životne sredine; Kreiranje mehanizma za smanjivanje otpada od hrane u skladu sa principima cirkularne ekonomije na teritoriji grada Niša i registrovanje i uspostavljanje same Banke Hrane Niš. Uspostavljena je i uspešna saradnja sa Bankama hrane u regionu, pre svega bankama hrane Makedonije i Bosne i Hercegovine, a Banka Hrane Niš je dobila poziv da kao najmlađa Banka hrane u regionu postane članica Federacije Banaka Hrane Srbije. Do sada je organizovana i jedna distribucija hrane koja je obuhvatila kao korisnike humanitarna udruženja iz Niša, Svrljiga i Doljevca.

Promoteri Banke Hrane Niš su poznati niški TV voditelj Dragan Žika Stojanović, glumac Narodnog pozorišta Miroljub Riki Nedović i pevač grupe Kerber Goran Gale Šepa, a svi zainteresovani građani koji žele da saznaju više o bankama hrane kao održivom rešenju za socijalne i ekološke probleme mogu pogledati edukativni film na tu temu.

Jedan od osnovnih ciljeva Banke Hrane Niš je sprečavanje rasipanja i bacanje hrane, a misija podrazumeva širenja kulture davanja, promovisanje solidarnosti među građanima, podizanje svesti o problemu siromaštva u Srbiji i podsticanje društveno-odgovornog poslovanja i širenje filantropije. Banka Hrane Niš funkcioniše po principima po kojima funkcionišu sve Banke hrane u svetu, što podrazumeva prikupljanje donacija u hrani od strane kompanija koje se bave proizvodnjom, distribucijom i prodajom hrane i dalja distribucija te hrane preko institucija i organizacija do krajnih korisnika. Banka hrane Niš neće vršiti distribuciju hrane direktno ugroženim licima, već će to činiti posredstvom uspostavljenih mehanizama u saradnji sa mrežom lokalnih udruženja i socijalnih ustanova koje rade sa siromašnom populacijom (domovi i zavodi za decu, prihvatilista za decu i odrasla lica, humanitarne organizacije idr.).

PROTECTA je i ovog puta pozvala sve zainteresovane privredne subjekte i građane da podrže rad „Banke Hrane Niš“ i na taj način utiču na smanjenje bacanja i rasipanja hrane, a u cilju zadovoljenja osnovnih životnih potreba najsiromašnijeg dela stanovništva.

 

Foto: PROTECTA

Autor: Portal Media Press Srbija