Share
Audicija za osnovce za operu za decu ‘Rastko i vuk’ u Dečijem kulturnom centru u Nišu

Audicija za osnovce za operu za decu ‘Rastko i vuk’ u Dečijem kulturnom centru u Nišu

U subotu, 11. septembra 2021. godine u 11 sati će se u Dečijem kulturnom centru u Nišu održati audicija za osnovce za operu za decu „Rastko i vuk“.

Dečiji kulturni centar Niš; foto: Portal Media Press Srbija

„Rastko i vuk“ je opera za decu koja govori o odrastanju i detinjstvu Rastka Nemanjića, kao i legendama vezanim za njega. U operi za decu učestvovaće najtalentovanija deca Osnovnih škola iz Niša i okoline. Premijera će se izvesti u Nišu u toku decembra, a planirani su i nastupi u toku naredne godine.

Ukratko:

U libretu pisanom u stihovima Rastko Nemanjić je predstavljen kao dečak koji deo detinjstva provodi pored reke Toplice gde njegov otac Veliki župan Stafan Nemanja gradi svoju prvu zadužbinu, crkvu Svetog Nikole kod Kuršumlije koja i danas postoji. Povezujući legendu i književnost autor libreta u priču uvodi vuka koga se svi plaše a koga mali Rastko svojom smernošću i smirenošću pripitomljava i od divlje zveri preobraća u vernog pratioca i prijatelja na oduševljenje dece, Rastkovih vršnjaka sa kojima se igra na obalama reke Toplice.

Libreto u stihovima i muzika komponovana specijalno po istom tekstu predstavljaju originalni književno muzički izraz, jedinstven na ovim prostorima. Sama forma mjuzikla kao muzičko scenskog dela, postaje dostupna mladim ljudima koji na neposredan način spoznaju njenu lepotu i umetničku dimenziju.

Angažovanje dece kao izvođača koji vokalnom interpretacijom izražavaju svoj talenat i pevačko umeće predstavlja posebnu vrednost ovog projekta.

Ovaj projekat su finansijski podržali Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Niš.

 

Autor: Portal Media Press Srbija