Share
Narodno pozorište Niš organizuje sastanak međunarodne pozorišne asocijacije ‘7 plus’

Narodno pozorište Niš organizuje sastanak međunarodne pozorišne asocijacije ‘7 plus’

Narodno pozorište Niš organizuje sastanak međunarodne pozorišne asocijacije ,,7 plus“ koji će se održati 8. septembra sa početkom u 12 sati u New City Hotel-u, drugog festivalskog dana ,,Teatra na raskršću“, a dan nakon premijernog izvođenja predstave ,,Čudo Svetog Georgija“, koja je i prvi zajednički projekat asocijacije. 

New City Hotel; foto: Portal Media Press Srbija

Sastanku će prisustvovati čak 12 članova iz asocijacije koji dolaze iz 7 zemalja.

Članovi iz Litvanije su Olga Polevikova i Vladimir Gurfinkel, predstavnici Teatra Rusdrama iz Vilnjusa;  članovi iz Rusije Tatjana Trojanskaja, predstavnica Teatra ,,Masterskaja iz Sankt Peterburga, kao i Tatjana Cvetkova  i Ala Judina, predstavnice Teatra na Vasilevskom iz Sankt Peterbura;  članovi iz Bugarske Vasilka Bumbarova i Vasil Vasilev,
predstavnici Dramsko-lutkarskog teatra ,,Ivan Radoev iz Plevena. Iz Rumunije dolazi Bogdan Kostea, predstavnik teatra ,,Joan Slaviči iz Arada; iz Estonije Filip Los, predstavnik Vene Teatra iz Talina;  iz Severne Makedonije, Skoplja glumac Dejan Lilić, a iz Srbije Spasoje Ž. Milovanović, predstavnik Narodnog pozorišta Niš.

Pozorišna asocijacija ,,7 plus“ je osnovana pre dve godine Plevenu u Bugarskoj, a čine je pozorišta iz sledećih zemalja: Poljske, Rusije, Litvanije, Estonije, Rumunija,Severne Makedonije, Bugarske i Srbije. Ova pozorišna grupacija ima za cilj otvoranje kulturnih prostora za ostale članove, razmenu umetnika i autora, kao i produkciju zajedničkih projekata sa posebnim akcentom na mlade reditelje i savremenu dramaturgiju. Asocijacija je otvorena za nove članove što i simbolizuje reč ,,plus“ u samom nazivu.

Narodno pozorište Niš kao jedini predstavnik srpskog teatra u ovoj asocijaciji na ovaj način otvara nove kulturne prostore, razvija međunarodnu saradnju i time unapređuje svoje umetničke kapacitete.

 

Autor: Stanislava Petrović –  Narodno Pozoriste Niš