Share
Vaša lokacija može da se prati sa bilo kog Android telefona – evo kako to da izbegnete

Vaša lokacija može da se prati sa bilo kog Android telefona – evo kako to da izbegnete

Precizni podaci o lokaciji sa vašeg telefona mogu da se dele sa drugim pametnim telefonima, ukoliko ste neoprezni ili zaboravni.

Foto: iStock

Konkretnije, vaše kretanje može da se prati u aplikaciji Google Maps na telefonu druge osobe ukoliko ako ste napravili tu jednostavnu grešku, upozorio je bezbednosni stručnjak, istraživač Pieter Arntz, koji radi za renomiranu bezbednosnu firmu Malwarebites. On je detaljno objasnio kako je slučajno pratio gde se nalazi njegova žena, a da pritom nije instalirao nikakav špijunski softver niti znao njenu šifru telefona.

Ispostavilo se da Google Play prodavnica može biti savršen način za praćenje nečije lokacije-sa ažuriranim podacima o lokaciji prikazanim u Google mapama. Stručnjak za bezbednost Malwarebites Arntz napisao da je hteo da instalira plaćenu Android aplikaciju na telefon svoje žene. Pošto je već jednom kupio softver za svoj uređaj i nije video razlog da ga ponovo kupi, Arntz se svojim nalogom prijavio u aplikaciju Google Play Store na pametnom telefonu svoje supruge, i pod listom prethodno kupljenih aplikacija preuzeo softver.

“Sve je prošlo dobro, međutim pošto sam instalirao aplikaciju i testirao da li radi, zaboravio sam da se odjavim sa Google Play-a”, objašnjava on na blogu.

Vrativši se na svoj telefon, Arntz je počeo da primećuje lažne lokacije koje se pojavljuju u njegovoj istoriji lokacija u okviru Google mapa. Za one koji ne znaju, Google mape beleže sve vaše lokacije kada koriste aplikaciju. Zatim se analiziraju ti podaci kako bi vam aplikacija dala bolje predloge ruta – ili mesta koja su u blizini vaše lokacije, kao što su restorani.

“Pokazao mi je mesta u kojima sam bio, ali ih zapravo nikada nisam posetio“, rekao je. Ispostavilo se da je aplikacija Google mape na Arntzovom telefonu zapravo navela lokacije koje je njegova žena posetila-sa svojim telefonom, sa prijavljenim njegovim Google nalogom u aplikaciji Play Store-u džepu.

Nakon što je shvatio šta se dogodilo i odjavio se iz aplikacije svoje supruge Google Play Store, Arntz je otkrio da još uvek može da prati njeno kretanje u okviru aplikacije Google mape.

On objašnjava: “Nakon što sam se odjavio sa Google Play-a na telefonu svoje žene, problem još uvek nije rešen. Nakon nekog kopanja saznao sam da je moj Google nalog dodat na naloge u telefonu moje žene, ali nije uklonjen kada sam se odjavio.“

Googe mape nisu špijunski alat, međutim mogu da postignu sličan rezultat

Malwarebites je poslao izveštaj o problemu Google-u kako bi istakao problem. U međuvremenu, ako ste prethodno koristili podatke za prijavu na uređajima prijatelja i članova porodice da biste izbegli plaćanje aplikacija, filmova, e-knjiga ili pesama više puta, možda bi bilo vredno proveriti koji su nalozi prijavljeni na vašem telefonu.

Da biste to uradili, idite na Podešavanja > Nalozi i rezervne kopije > Upravljanje nalozima. Ovo će prikazati listu svih naloga sa dozvolama na vašem uređaju. Možete ukloniti sve koje ne prepoznajete, jer će imati pristup GPS podacima koje je prikupio vaš pametni telefon.

 

Izvor: B92.net