Share
Legendarni Električni orgazam stiže u Suboticu 24. septembra: Karte su u prodaji

Legendarni Električni orgazam stiže u Suboticu 24. septembra: Karte su u prodaji

Legendarni beogradski bend “Električni orgazam” ove godine proslavlja 41 godinu postojanja i 40 godina od izlaska prvog albuma, i tim povodom nastupiće u Subotici. Koncert će biti održan u klubu Mladost (Harambašićeva 4), u petak 24. septembra sa početkom od 21 sat.

“Električni orgazam”; Foto: Wood

“Jako sam srećan što nastupamo u Subotici, jer znamo da i na krajnjem severu Vojvodine imamo dosta fanova koje jako dugo nismo videli. Od našeg poslednjeg samostalnog nastupa u Subotici prošlo je više od 10 godina, i sada dolazimo da to nadoknadimo i odsviramo dva sata odličnog rokenrola!”, poručuje Gile pred koncert u Subotici.

Urbana legenda kaže da je bend nastao 13. januara, 1980. godine nakon koncerta grupe “Lebi sol” u Domu sindikata, kada su Srđan Gojković Gile, Ljubomir Jovanović Jovec i Ljubomir Đukić Ljuba otišli u boemsku kafanu “Mornar” (pošto u to vreme nije bilo kafića) i odlučili da naprave pank bend. Ime “Električni orgazam” predložio je Gile, pošto mu je to prvo palo na pamet, želeći da na taj način namerno provocira i šokira tadašnji establišment.

“Tog dana bili smo na koncertu grupe “Lebi sol”. Koncert je bio super, ali to nama, koji smo slušali to što smo slušali, s nabujalom tinejdžerskom energijom, jednostavno nije bilo dovoljno. Hteli smo nešto drugo i posle koncerta smo otišli u kafanu “Mornar”. Bila je, za to vreme jedna uobičajena situacija – nema konobara. Tako je i nastala jedna od naših prvih pesama, “Konobar” a te iste večeri nastao je i “Električni orgazam”, sećaju se članovi ovog kultnog sastava.

“Električni orgazam” je u stvari bio napravljen samo za jedan koncert, kako bi nastupio kao predgrupa “Hipnotisanom piletu”, bendu u kojem je Gile svirao bubanj, a Jovec gitaru (dakle sami sebi), jer nisu znali ko da im bude predgrupa, a u to vreme je bilo uobičajeno da svaki koncert ima neku predgrupu.

Već na ovom prvom koncertu koji su sredinom juna 1980. godine održali u maloj sali SKC-a izazvali su totalni delirijum i euforiju u publici, i nakon koncerta svima je bilo jasno da od tog trenutka “Hipnostisano pile” više ne postoji, a da je “Električni orgazam” postao glavni i jedini bend.

“Čim smo odsvirali taj poznati prvi koncert “Električnog orgazma” kao predgrupa “Hipnotisanom piletu”, odmah su svi u Beogradu saznali za nas i postali smo bar tu zvezde. Za dva meseca su svi u Jugoslaviji znali za bend”, seća se Gile.

Od tada je prošlo više od 40 godina, i za to vreme “Električni orgazam” je promenio mnogo članova i postava, preživeo i nadživeo nekoliko ratova i država, objavio mnogo antologijskih albuma i pesama, održao mnogo koncerata i mnogo puta podigao veliku prašinu, a bio je i na ivici raspada, ali je opstao, i danas ponosno i uzdignute glave svakako predstavlja jedan od najznačajnijih i najdugovečnijih rok bendova sa ovih prostora.

Ulaznice po ceni od 1000 dinara su u prodaji i mogu se kupiti u klubu Mladost (Harambašićeva 4) svakog dana osim nedelje posle 19 sati.

Sve prethodno kupljene ulaznice za koncert 4. aprila prošle godine važiće za novi termin bez prepravke, a oni kojima novi termin ne odgovara, mogu ulaznice vratiti u klubu najkasnije do 15. septembra.

VIDEO:

 

Video: “Električni orgazam”

Autor: Nikola Jovanović – Portal Media Press Srbija