Share
Izabrani dobitnici nagrada 2. festivala ‘Teatar na raskršću’

Izabrani dobitnici nagrada 2. festivala ‘Teatar na raskršću’

Drugi pozorišni festival balkanskog kulturnog prostora ,,Teatar na raskršću“, koji se ove godine održava u vanrednom terminu od 07. do 14. septembra 2021. godine u Narodnom pozorištu Niš, večeras će biti završen svečanom dodelom nagrada i izvođenjem predstave koja će biti odigrana u čast nagrađenih ,,Život se sa mnom mnogo poigrao” u režiji Dina Mustafića, inspirisana istoimenim romanom Davida Grosmana,. Ova predstava je koprodukcija udruženja građana “Novi tvrđava teatar” i Novosadskog pozorišta – Újvidéki Színház, a proizvod asocijacije regionalnih festivala, baš kao što je i predstava ,,Čudo Svetog Georgija” proizvod pozorišne asocijacije ,,7 plus”, a koprodukcija 3 pozorišta – Dramsko- lutkarskog teatra ,,Ivan Radoev” iz Plevena, Teatra ,,Joan Slaviči” iz Arada i Narodnog pozorišta Niš, koja je svečano otvorila ovogodišnji Festival premijernim izvođenjem. Sve to ovom festivalu daje svojevrsni kuriozitet – da dve predstave, nastale na ovakav način otvore i zatvore 2. po redu ,,Teatar na raskršću”. Nakon gore pomenute premijere, publika je imala priliku da pogleda i 6 predstava u okviru takmičarskog dela programa:

Foto: Narodno pozorište Niš

ZA SADA JE SVE OK Kruševačkog pozorišta, po tekstu Nataše Rajković „Prozor”, a u adaptaciji i režiji  Snežane Trišić, 08. septembra.

DAN KADA JA NIJE VIŠE BILO JA Beogradskog dramskog pozorišta, po tekstu Rolanda Šimelpfeniga, u režiji Tare Manić, 09. septembra.

ŽIVOT JE SAN Teatra ,,Zong” iz Sofije, po tekstu Pedra Kalderona de la Barke, u adaptaciji i režiji Dine Markove, 10. septembra.

KONS: NOVO DOBA  Prešernovog gledališča Kranj iz Slovenije, po tekstu Srečka Kosovela, u režiji Žige Divjaka , 11. septembra.

PAZI NA PRAZNINU Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, po tekstu i u režiji Romana Nikolića, 12. septembra.

KO JE UBIO DžENIS DžOPLIN? Srpskog narodnog pozorišta, po tekstu Tijane Grumić, u režiji Sonje Petrović, 13. septembra.

Odluke o nagradama donosio je stručni žiri festivala, žiri okruglog stola kritike i novinarski žiri.

Stručni žiri u sastavu: Mia Begović, glumica iz Zagreba i predsednica žirija, Katarina Kocevska, glumica iz Skoplja, Bogdan Kostea, glumac i reditelj iz Arada, Branislav Mićunović, reditelj iz Podgorice, i Vlado Kerošević, glumac i profesor iz Tuzle doneo je sledeću odluku:

OBRAZLOŽENjE STRUČNOG ŽIRIJA

Nagradu za epizodnu ulogu – za jedinstveno izraženu energiju i snažnu emociju u rešavanju ,,takozvanog malog zadatka”, dodeljuje se glumici u predstavi ,,Dan kada je nije više bilo ja” Beogradskog dramskog pozorišta glumici NATAŠI MARKOVIĆ.

Specijalnu nagradu žiri dodeljuje kao visoko priznanje za neočekivane domete i definisane istraživačke težnje, predstavi ,,Kons: Novo doba” Prešernovog gledališča Kranj, te citirajući riječi koje doživljavamo tačnim, a to su riječi selektora ovoga festivala Vlatka Ilića da je predstava ,,Kons: Novo doba”,,najpoetičnija i najavangardnija predstava u
ovogodišnjoj selekciji”.

Nagradu za scenski pokret – za scenska i glumačka rešenja fascinirana snagom dejstva i moći ljudskog i glumačkog tijela, u predstavi ,,Život je san”, Teatra ,,Zong” iz Sofije dodeljuje se BOJANU ARSOVU.

Nagrada za originalnu scensku muziku – koja na poseban način obilježava poetičnost predstave ,,Za sada je sve ok” Kruševačkog pozorišta, dodeljuje se IRENI POPOVIĆ.

Nagrada za scenografsko, ali i za kostimografsko ostvarenje, koje skladno i snažno podržavaju ideju, stil i žanr predstave ,,Pazi na prazninu” Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, dodeljuje se ZDRAVKI IVANDIJI KIRIGIN.

Nagrada za najbolju mladu glumicu za uloženu i ispoljenu energiju i dubok glumački doživljaj inspirisan mitom Dženis Džoplin, u predstavi ,,Ko je ubio Dženis Džoplin”, Srpskog narodnog pozorišta i OPENS-a iz Novog Sada, dodeljuje se SONjI ISAILOVIĆ.

Nagrada za najbolju žensku ulogu – za težak zadatak u tumačenju mita Dženis Džoplin neočekivanim i nesvakidašnjim glumačkim sredstvima u predstavi ,,Ko je ubio Dženis Džoplin” Srpskog narodnog pozorišta i OPENS-a iz Novog Sada, dodeljuje se BOJANI MILANOVIĆ.

Nagrada za najbolju mušku ulogu – za jedinstven i ekskluzivan glumački pristup u tumačenju Sigismunda u predstavi ,,Život je san” Teatra ,,Zong” iz Sofije, dodeljuje se BOJANU ARSOVU čija glumačka pojava na ovom festivalu ostavlja duboki trag. A u konkurenciji za nagradu najbolji mladi glumac istakao se kao neupitan kandidat.

Nagrada za režiju – za snažnu, a nepretencioznu ideju, za sklad svih elemenata predstave, za autorsku ispovjed i duboko proživljene emocije koje se tiču katarzičnih međuljudskih komunikacija, za opominjući glas rediteljske poruke u predstavi ,,Pazi na prazinu” Hrvatskog narodnog kazališta iz Varaždina, dodeljuje se ROMANU NIKOLIĆU.

Nagrada za najbolju predstavu – za misionarsku ulogu teatra u isceljenju rana izgubljenih ljudskih duša i nepovratnog otuđenja, upotpunjujući ovakav teški zadatak visokim standardima teatarskoga zanata koji je doveo u čvrstu i jedinstvenu spregu sve elemente koji čine ovu predstavu, dodeljuje se Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu za predstavu PAZI NA PRAZNINU.

Žiri okruglog stola kritike u sastavu: prof. dr Milivoje Mlađenović, pisac i teatrolog iz Sombora; prof. dr Nenad Novaković ekspert za elektronske medije i menadžment u kulturi iz Banja Luke; Igor Burić, pozorišni kritičar iz Novog Sada; Dejan Petković, pozorišni kritičar iz Niša; Olivera Milošević, novinarka i teatrološkinja iz Beograda i Bojan Munjin, novinar i pozorišni kritičar iz Zagreba doneo je sledeću odluku:

Nagrada Okruglog stola kritike za najbolju predstavu većinom glasova dodeljena je PREŠERNOVOM GLEDALIŠČU KRANj za predstavu KONS: NOVO DOBA.

Žiri novinara u sastavu: Borka Trebješanin – Politika, Tanja Mijović – Treći program RTS – a, Miljana Nikolić – RTV Belami, Tatjana Nježić – Blic i predsednik Lidija Georgijev – RTS, dopisništvo Niš doneo je sledeću odluku:

Nagrada novinarskog žirija za najbolju predstavu većinom glasova dodeljena je KRUŠEVAČKOM POZORIŠTU za predstavu ZA SADA JE SVE OK.

 

Autor: Stanislava Petrović – Narodno pozorište Niš