Share
Večeras otvaranje izložbe Bissere Valeve i Anne Tzolovske iz Bugarske u Galeriji Art55

Večeras otvaranje izložbe Bissere Valeve i Anne Tzolovske iz Bugarske u Galeriji Art55

Zajednička izložba pod nazivom „CROSS POINTS“ autorki Bisere Vleve i Ane Tzolovske iz Bugarske biće otvorena večeras u 19 sati u niškoj Galeriji Art55. Izložba će trajati do 27. septembra 2021. godine.

AnnaTzolovska – „Penetration“

 

O autorkama:

BISSERA VALEVA / Sofija, Bugarska / Rođena u Targovištu, Bugarska. Diplomirala je Muralno slikarstvo u klasi prof. Mito Ganovski, na Nacionalnoj akademiji umetnosti u Sofiji. Od 1994. radi na Sofijskom univerzitetu „Sv. Kliment Ohridski “ na Odeljenju vizuelnih umetnosti. Od 1997. je predavač na Nacionalnoj akademiji umetnosti na specijalnostima „Grafika“ i „Dizajn knjiga“. Doktorirala je pedagogiju 2005. godine. Od 2013. godine redovni je profesor „Crtanja i kompozicije“ na Sofijskom univerzitetu „Sv. Kliment Ohridski ”. Do sada je imala 42 samostalne izložbe – 34 u Bugarskoj, Pariz (2019), Budimpešta (2018), Lođ (2016), Barselona (2012), Berlin (2001, 2005), Schvandorf (2015), Kavadarci (2004).

ANNA TZOLOVSKA / Sofija, Bugarska / Anna Tzolovska je vanredni profesor „Skulpture i umetničke konstrukcije“ na Sofijskom univerzitetu „Sv. Kliment Ohridski”, na odeljenje vizuelnih umetnosti, FEA, Sofija i doktorirala je filozofiju savremene umetnosti, Institut za filozofska istraživanja, Bugarska akademija nauka. Pobedila je na OEAD-ovom studentskom konkursu za tromesečno istraživanje filozofije moderne umetnosti na Institutu za filozofiju u Beču. Univerzitet u Beču, Austrija. Izlagala je samostalno u Firenci, Parizu, Budimpešti, Nikoziji, Lođu, Minsku, Sofiji, Staroj Zagori…

Bissera Valeva – „Contre jour“

 

CROSS POINTS – Anna Tzolovska i Bissera Valeva Projektom pod nazivom CROSS POINTS / TAČKE UKRŠTANJA / dve umetnice Ana Tzolovska i Bisera Valeva otvaraju niz pitanja vezanih za razlike u čistim slikarskim, kulturološkim i individulnim, kreativnim svetovima. Njihovi lični stavovi se neprekidno ukrštaju, prepliću i zmeđu stvarnosti i imaginacije stvarajući jednu okosnicu koja ih povezuje- a to je sklonost ka vlastitoj imaginaciji i doslednost u kreiranju vlastitih likovnih ostvarenja. ANA TZOLOVSKA gradi svoj likovni jezik inkorporirajući samu ideju kretanja, tj nezaustavljivih promena u svetu koji nas okružuje, suočavajući se sa različitim kulturama, uočavajući ono što je bitno, suštinsko, pronašavši uvek nove, zanimljive slikarske odnose. U osnovi njenih likovnih istraživanja preovladavaju tek nagoveštaji slobodne, asocijativne organske forme koje se razlažu u dinamičnoj igri linija. Svoj likovni rukopis definiše kroz ritam poteza, kao i naglašenim čistim slikarski jezikom: ritmom boja, površina i oblika prateći zanimljivu dinamiku unutrašnjih vizija. Snažna, kreativna igra boje i gesta, toplih i hladnih tonova, svetlog i tamnog doprinosi snažnijem ritmu i kretanju organskih masa. Prateći razvoj novih slikarskih tehnologija ispoljava izuzetnu kreativnu vitalnost i radoznalost otkrivajući skrivenu unutrašnju borbu suprotstavljenih energija i emocija. BISERA VALEVA svoj likovni izraz formira u idiličnom svetu nežnih, prozračnih cvetova i trava fokusirajući se na promene koje se dešavaju u prirodi. Skladni odnosi boja, blagi kontrasti svetlosti i senke usklađeni su u jednu harmoničnu celinu. Posedujući odmerenu, rafiniranu notu u izrazu sa , dubokim ličnim osećanjima slika vegetabilni svet ispunjen lirskom atmosferom. Pored toga, prelamanje svetlosti je za Biseru Valevu poseban izazov kojim je ona zaokupjena u većini svojih radova. Međutim, to nisu snažni udari svetlosti -nego više iskričavo treperenje koje doprinosi formiranju nežne, ezoterične atmosfere. Motivi uzeti iz prirode time dobijaju nova obeležja u kojima se prepliću stvarnost i iluzija stvarajući setno, melanholično raspoloženje.

Radmila Kostić

 

Autor: Portal Media Press Srbija