Share
Noćne ptice ili ranoranioci: Ko ima više šanse za sreću?

Noćne ptice ili ranoranioci: Ko ima više šanse za sreću?

Svet je podeljen u dve grupe i vi spadate u jednu – noćne ptice ili ranoranioci. Osobe kojima ne pada teško da ustanu u zoru, ali im se uveče ranije prispava, i druge koji imaju poteškoća sa ustajanjem, ali zato uveče mogu da rade do kasno.

Foto: Freeimages.com

Bilo da se prepoznajete u prvom ili drugom opisu, sigurno vas interesuje odgovor na pitanje iz naslova.

Rezultati studije objavljeni u časopisu Molecular Psychiatry pokazuju da su noćne ptice sklonije razvoju anksioznosti i depresije, u odnosu na ranoranioce.

Naučnici iz Velike Britanije ispitivali su ukupno 351 gen, od kojih zavisi svrstavanje u jednu od spomenutih kategorija.

Oni su dalje povezani sa 7 različitih mentalnih poremećaja, od kojih je jedan depresija.

Kako se tema dodatno produbljuje dolazimo do termina “social jetleg”, koji označava odnos u spavanju između radnih i neradnih dana.

U studiji je učestvovalo čak 85.000 ispitanika, zaposlenih u banci, koji su na ruci nosili sat sa specijalnim monitorom.

Nimalo neobično, osobe koje prkose biološkom satu imaju izraženi potencijal za nastanak navedenih stanja.

Ovde vredi napomenuti i to da su jutarnje osobe na izvestan način zaštićene od depresije, i veće su verovatnoće da sveukupno vode zdraviji život.

Takozvane „noćne pticeˮ moraju da remete svoj ritam, jer imaju radne obaveze, koje ne mogu da čekaju.

Ukoliko ste se zabrinuli zbog ovog naučnog pojašnjenja, nemojte, jer postoji jedna svetla tačka u trenutnim okolnostima.

Naime, korona virus doprineo je zaokretu u poslovanju, pa su mnogi radnici prešli na fleksibilne sate.

Samim tim, postoji mogućnost da se usklade potrebe organizma i realno stanje, i poboljša mentalno zdravlje mnogih zaposlenih.

 

Izvor: Pressserbia.com