Share
Previše slobodnog vremena ubija osećaj zadovoljstva

Previše slobodnog vremena ubija osećaj zadovoljstva

Uvreženo mišljenje da previše dobrih stvari nije dobro, uvuklo se čak i u astrobiologiju i ekonomiju. Sada „napada“ i slobodno vreme. Američki stručnjaci otkrili su da iako nivo subjektivnog osećaja blagostanja u početku raste sa povećanjem slobodnog vremena, to ne znači da će više slobodnog vremena doneti veći osećaj zadovoljstva.

Foto: Freeimages.com

Ključ je umerena količina slobodnog vremena, poručuju američki stručnjaci.

– Otkrili smo da je previše slobodnog vremena povezano sa nižim osećajem blagostanja zbog nedostatka osećaja produktivnosti i svrhe – objašnjava dr Marisa Šarif, koautorka studije sprovedene na Univerzitetu u Pensilvaniji.

Marisa Šarif i njen tim, u stručnom časopisu „Journal of Personality and Social Psychology“, navode da su analizirali rezultate dva opsežna istraživanja, u kojima je učestvovalo više od 35.000 ispitanika.

Jedno istraživanje bila je anketa o korišćenju vremena u SAD, koja je sprovedena 2012. i 2013. godine i učesnici su navodili detaljno šta su radili u protekla 24 sata.

Nakon analize stavova o tome koje se aktivnosti „računaju“ kao slobodno vreme, a zatim vreme koje učesnici provode u tim aktivnostima, istraživački tim je utvrdio da, iako subjektivan osećaj blagostanja raste sa količinom slobodnog vremena, taj efekat traje dva sata, ali počne da opada kada pređe pet sati tokom dana.

S druge strane, podaci Nacionalne studije o transformaciji radne snage, sprovedene između 1992. i 2008. godine, otkrili su da nakon određenog trenutka veća količina slobodnog vremena više nije dovodila do većeg osećaja blagostanja. Osećaj nije rastao, ali nije ni opadao, verovatno zato što je mali broj učesnika prijavio da ima više od pet sati slobodnog vremena dnevno.

 

Izvor: Nadlanu.com