Share
Počinje proizvodnja naočara za spavanje

Počinje proizvodnja naočara za spavanje

Došao je kraj mukama sa spavanjem – u Samari će već naredne godine početi sa masovnom proizvodnjom naočara protiv nesanice.

Foto: Freeimages.com

Ovaj uređaj će pomoći u prilagođavanju na vremenske zone (posle dugog leta avionom), olakšati uspavljivanje posle dugih noćnih smena, a doneće dobrobiti i onima koji se nose sa depresijom. Specijalne naočare “Blue Sky Pro” nastajaće u elektromehaničkom pogonu korporacije “Rostex”, i razvijene su u saradnji sa državnim Medicinskim univerzitetom.

Naočare imitiraju bioritam

Naočare koje su osmislili naučnici iz Samare omogućavaju regulaciju cirkadijalnog ritma, koji usklađuje dnevne i noćne funkcije svih najvažnijih organa u organizmu. Jedan od glavnih faktora usklađenosti ovog ritma je izlaganje dnevnoj, a posebno jutarnjoj svetlosti nakon buđenja.

Ritmički menjaju svetlost i tamu

Aktivnosti ljudskog organizma sinhronizovane su na ritmičke promene svetlosti i tame, a neprirodni “režimi” koje diktira rad noću ili boravak na krajnjem severu ili jugu (sa dugim polarnim danima i noćima) – ometaju prirodne cikluse. Zato su od velike koristi naočare, koje pomažu i kada imate sasvim normalan dnevni ritam, ali u kući ili na radnom mestu – nema prirodne svetlosti.

Princip je prilično jednostavan: naočare emituju svetlost sličnu Sunčevoj, koja ulazi u mrežnjaču oka i aktivira rad moždanih ćelija odgovornih za unutrašnji sat. Tako da, ako naočare stavite ujutru između 6 i 10, i posle podne od 14 do 18 sati i nosite ih svega pola sata, ciklus spavanja biće potpuno obnovljen.

Nose se tokom dana po malo i umiruju

Svetlost koju emituju naočare aktivira mozak i unutrašnji biološki sat. Tako vam ujutro uređaj omogućava da se rešite pospanosti, a uveče – da “odložite” spavanje do 23 sata – rekao je direktor proizvodnog pogona Vasilij Muhin.

Takođe se preporučuje da naočare nosite 15 minuta tokom radnog dana – ako vam se prispava. Fiziološki efekat uređaja je prenos noćnog bioritma u dnevni (rani jutarnji sati) i odlaganje rane večernje pospanosti (rani večernji sati), kažu kreatori izuma za “Komsomolskuju pravdu”.

Ako vaš posao zahteva da menjate smene, posle noćnog rada naočare će vam pomoći da se vratite u normalan ritam, tako da ne patite od nemogućnosti da zaspite. Inženjeri takođe kažu da ovaj izum može poboljšati stanje u slučaju depresije, smanjene koncentracije, neuroendokrinih bolesti. Uređaj je već testiran na severu Rusije, u uslovima polarne noći.

 

Izvor: Pressserbia.com