Share
Rok velikani ‘Električni orgazam’ 16. oktobra stižu u Novi Sad

Rok velikani ‘Električni orgazam’ 16. oktobra stižu u Novi Sad

Nakon spektakularnog koncerta u Subotici, na kojem je euforična publika horski pevala, gromoglasnim aplauzima nagrađivala legendarni bend posle svake pesme i čak dva puta ih vraćala na bis, rok-velikani  “Električni orgazam” stižu i u Novi Sad. Koncert će biti održan u okviru projekta Udruženja Free Space “Prekinimo MUK u muzici, umetnosti i kulturi” u dvorištu Ateljea Kurucić na Petrovaradinskoj tvrđavi, u subotu, 16. oktobra, sa početkom u 19 časova. Bend će ovom prilikom sa novosadskom publikom proslaviti 41 godinu postojanja i 40 godina od izlaska prvog albuma.

“Električni orgazam”; Foto: Wood

Urbana legenda kaže da je bend nastao 13. januara 1980. godine nakon koncerta grupe „Leb i sol“ u Domu sindikata, kada su Srđan Gojković Gile, Ljubomir Jovanović Jovec i Ljubomir Đukić Ljuba otišli u boemsku kafanu „Mornar“ (pošto u to vreme nije bilo kafića) i odlučili da naprave pank bend. Ime „Električni orgazam“ predložio je Gile, pošto mu je to prvo palo na pamet, želeći da na taj način namerno provocira i šokira tadašnji establišment.

„Tog dana bili smo na koncertu grupe „Leb i sol“. Koncert je bio super, ali to nama, koji smo slušali to što smo slušali, s nabujalom tinejdžerskom energijom, jednostavno nije bilo dovoljno. Hteli smo nešto drugo i posle koncerta smo otišli u kafanu „Mornar“. Bila je, za to vreme jedna uobičajena situacija – nema konobara. Tako je i nastala jedna od naših prvih pesama, „Konobar“ a te iste večeri nastao je i „Električni orgazam“, sećaju se članovi ovog kultnog sastava.

„Električni orgazam“ je u stvari bio napravljen samo za jedan koncert, kako bi nastupio kao predgrupa „Hipnotisanom piletu“, bendu u kojem je Gile svirao bubanj, a Jovec gitaru (dakle sami sebi), jer nisu znali ko da im bude predgrupa, a u to vreme je bilo uobičajeno da svaki koncert ima neku predgrupu.

Već na ovom prvom koncertu koji su sredinom juna 1980. godine održali u maloj sali SKC-a izazvali su totalni delirijum i euforiju u publici, i nakon koncerta svima je bilo jasno da od tog trenutka „Hipnostisano pile“ više ne postoji, a da je „Električni orgazam“ postao glavni i jedini bend.

„Čim smo odsvirali taj poznati prvi koncert „Električnog orgazma“ kao predgrupa „Hipnotisanom piletu“, odmah su svi u Beogradu saznali za nas i postali smo bar tu zvezde. Za dva meseca su svi u Jugoslaviji znali za bend“, seća se Gile.

Od tada je prošlo više od 40 godina, i za to vreme „Električni orgazam“ je promenio mnogo članova i postava, preživeo i nadživeo nekoliko ratova i država, objavio mnogo antologijskih albuma i pesama, održao mnogo koncerata i mnogo puta podigao veliku prašinu, a bio je i na ivici raspada, ali je opstao, i danas ponosno i uzdignute glave svakako predstavlja jedan od najznačajnijih i najdugovečnijih rok bendova sa ovih prostora.

Ulaznice za novosadski koncert po pretprodajnoj ceni od 1200 dinara su u prodaji na svim Gigstix prodajnim mestima, kao i onlajn. Na dan koncerta cena ulaznice će biti 1500 dinara.

Sve prethodno kupljene ulaznice za koncert u Domu kulture, koji je trebalo da bude održan 20. marta prošle godine, važiće za ovaj koncert bez prepravke.

VIDEO:

 

Video: Koncert Godine

Autor: Portal Media Press Srbija