Share
Staklena ili plastična ambalaža: Šta je bolje za čuvanje hrane?

Staklena ili plastična ambalaža: Šta je bolje za čuvanje hrane?

Evo koje sve faktore treba uzeti u obzir kad birate u čemu ćete držati namirnice.

Foto: Freepik.com

Izbor između staklene i plastične ambalaže zavisi od različitih kriterijuma – pitanja bezbednosti, prostora za smeštaj, kao i vrste hrane koju hoćete da pakujete i roka trajanja u kojem ona ostaje sveža.

Plastična ambalaža je svakako praktičnija opcija za nošenje hrane za posao ili užine u školu ili na fakultet. Ovakve posude su lagane, a u slučaju bilo kakve nezgode ili pada, nema opasnosti da će se rasuti u milion delića kao staklene.

Za dugoročnije odlaganje hrane je pogodnije koristiti staklenu ambalažu. Plastična bi mogla da pukne u zamrzivaču, a staklene su zgodne i zato što mogu da se koriste u celom lancu pripreme – i za odmrzavanje i za podgrevanje u mikrotalasnoj pećnici.

Najvažnije je da, u tom slučaju, proverite da li na posudama stoji oznaka da su bezbedne za korišćenje na niskim i visokim temperaturama.

Kad korisitite plastične posude, takođe obratite pažnju na znak koji govori da su predviđene za čuvanje hrane.

Izbor posude zavisi i od vrste hrane koju ćete u njoj držati – imajte na umu da neke namirnice mogu da ostave trajne boje koje se teško skidaju sa plastike (na primer, cvekla ili šargarepa) dok druge ostavljaju žestok miris koje nije lako otkloniti (recimo, crni luk). Zato je potrebno da imate i  jedne i druge posude u svojoj kuhinji i pravilno izaberete svaku za odgovarajuću namenu i priliku.

 

Izvor: Krstarica.com