Share
Električni orgazam sprema ekskluzivni repertoar za koncert u Kombank dvorani 9. decembra

Električni orgazam sprema ekskluzivni repertoar za koncert u Kombank dvorani 9. decembra

Ove godine obeležava se četrdesetogodišnjica od objavljivanja antologijske ploče „Paket aranžman“ na kojoj su se u februaru 1981. godine prvi put zajedno predstavile tada najtalentovanije nove beogradske grupe Šarlo akrobata, Idoli i Električni orgazam. Obeležavanje pomenutog jubileja izazvalo je veliku pažnju javnosti i skoro da nema medija koji nije pisao o tome, što samo po sebi govori da je reč i o značajnom izdanju i o značajnom razdoblju u istoriji popularne muzike na prostorima bivše države, kao i da ploča ni četiri decenije kasnije nije izgubila na kvalitetu i važnosti.

Električni orgazam; Foto: Mikica Andrejić

U Beogradu su ovim povodom bile priređene i dve izložbe fotografija posvećene Novom talasu i „Paket aranžmanu“, a ono što fascinira je to da nešto što je pre 40 godina bilo potpuno novo i nepoznato, a pripadalo je alternativi i andergraundu, sada postaje deo opšte kulture i čini kulturu Beograda velikom. Izložbe je posetilo mnogo različitih generacija, od kojih neki nisu ni bili rođeni kada je ploča „Paket aranžnam” nastala. Ovakvo interesovanje samo govori o tome da je ploča i dalje živa, puna energije i inspirativna za neke mlade ljude. Ploča „Paket aranžman“ je svakako osvežila muzičku tradiciju naše zemlje jednim savremenim zvukom koji još uvek traje i dokazuje da je vanvremenski, a bendovi koji su učestvovali u stvaranju iste, kasnije su ostavili neizbrisiv trag u jugoslovenskom i srpskom rokenrolu.

Ploča je dobila ime „Paket aranžman“ zahvaljujući Branku Gavriću, a zanimljivo je pomenuti da nijedan od bendova koji su se našli na kompilaciji nije želeo ovo zajedničko izdanje, već su svi želeli samostalnu ploču. Po mišljenju Siniše Škarice, tadašnjeg urednika Jugotona, zahvaljujući kome se ovo izdanje zavrtelo na gramofonima širom Jugoslavije, za samostalna izdanja u tom trenutku bilo je prerano. On smatra da je „Paket aranžman” danas, četiri decenije od objavljivanja, „jedna od najznačajnijih ploča jugoslovenskog rokenrola“, a da je po samom uticaju koji je izvršila na buduće generacije muzičara i bendova ovog prostora na prvom mestu. „Mladi na prostoru bivše države prvi put su zapravo dobili svoje stvarne idole na maternjem jeziku koje su mogli slušati, uz koje su mogli plesati i zabavljati se, a i ponešto naučiti“, kaže Škarica.

„Niko od nas nije želeo da bude na toj zajedničkoj kompilaciji; svi smo mi bili spremni za svoje solo albume i vukli smo na tu stranu. Ubrzo nam je postalo jasno da ćemo ipak morati da napravimo kompromis i, gledajući iz današnjeg ugla, mislim da je baš super što je to tako ispalo“, kaže Srđan Gojković Gile, pevač i frontmen Električnog orgazma.

S obzirom na to da Električni orgazam ove godine koncertom u Kombank dvorani 9. decembra proslavlja 41 godinu postojanja benda, kao i 40 godina od objavljivanja „Paket aranžmana“ i prvog albuma, bend će na pomenutom koncertu odsvirati poseban blok pesama posvećen upravo „Paket aranžmanu“. Kako saznajemo, pored svoje tri pesme sa „Paket aranžmana“: „Krokodili dolaze“, „Zlatni papagaj“ i „Vi“, Električni orgazam će po prvi put u karijeri ekskluzivno odsvirati i neke pesme Idola i Šarla akrobate koje su se našle na pomenutoj antologijskoj ploči. Biće ovo jedinstvena prilika za sve muzičke sladokusce da čuju svoje omiljene pesme uz koje su odrastali, a koje njihovi originalni autori, nažalost, više nikada neće odsvirati.

Ulaznice za beogradski koncert Električnog orgazma u Kombank dvorani 9. decembra su u prodaji na blagajni Kombank dvorane, svim prodajnim mestima Ticket Visiona, kao i onlajn putem sajta tickets.rs.

VIDEO:

 

Autor: Nikola Jovanović – Portal Media Press Srbija