Share
Gostovanje predstave ‘Sećanje vode’ u niškom Narodnom pozorištu

Gostovanje predstave ‘Sećanje vode’ u niškom Narodnom pozorištu

Predstava „Sećanje vode“ Narodnog pozorišta Leskovac večeras će biti odigrana pred niškom publikom u 20 časova.

Režiju ovog dramskog dela Šile Stivenson potpisuje Olja Đorđević.

Scenografiju potpisuje Damjan Paranosić, a kostimografiju Sava Stefanović.

Glumci koji igraju u predstavi su Maja Janković (Meri), Suzana Grujić (Tereza), Petra Dimitrijević (Ketrin), Tanja Krčmarik (Vi), Dragan Boža Marjanović (Frenk), Filip Radivojević (Majk).

Tragikomedija o porodičnim odnosima koja prati živote triju sestara Tereze, Meri i Ketrin. One se nakon dugog vremena ponovo okupljaju ne bi li sahranile majku i svaka ima različita sećanja na iste događaje, te se neprekidno prepiru i ne mogu da se usaglase ni oko jednog zajedničkog iskustva.

Cena karte je 500 dinara, a sa popustom za đake, studente i penzionere je 300.

 

BIOGRAFIJE:

Šila Stivenson

Šila Stivenson je želela da postane pisac još kao devojčica od šest godina. Međutim, tu svoju želju nije shvatala isuviše ozbiljno, sve dok se nije našla na Univerzitetu u Mančesteru, na dramskom odseku. Na sceni je debitovala u dvadeset prvoj godini, ali prošlo je još osam godina pre nego što je ostvarila svoj san iz detinjstva, napisavši svoj prvi komad – “Sećanje vode”, 1996. Komad je izveden u pozorištu Hempsted u Londonu, a do 1999. godine je stigao i do čuvenog Vest Enda, da bi 2000. dobio prestižnu nagradu “Lorens Olivije” za najbolju komediju. Od tada se izvodi u čitavom svetu. Naredni komadi Šile Stivenson su takođe ovenčani brojnim nagradama, a 2002. je objavljena i prva zbirka njenih drama. “Sećanje vode” je donekle i autobiografski komad, jer sama autorka ima četiri sestre, a dramu je napisala posle smrti svoje majke.

Olja Đorđević

Rođena i odrasla u Beogradu. Završila Trinaestu beogradsku gimnaziju, tri godine, a zatim Jefferson Performing Arts High School u Portlandu, Oregon. Diplomirala na odseku za multimedijalnu režiju u klasi prof. Bora Draškovića, na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Radila je u organizacionim timovima festivala BITEF, Sterijino pozorje i Radost Evrope. Od 2006. direktor Drame na srpskom jeziku Narodnog pozorista u Subotici.

Značajnije režije:

MOMCI IZ BENDA – Mart Krouli; PRAVO NA RUSA – Uglješa Šajtinac; BOMBARDOVALI SMO NJU HEJVEN – Džozef Heler; OTELO – Vilijam Šekspir; IZA KULISA – Majkl Frejn ; MRAČNA KOMEDIJA – Peter Šefer ; APARTMAN – Nil Sajmon ; MNOGO VIKE NI OKO ČEGA – Vilijam Šekspir ; OŽALOŠĆENA PORODICA – Branislav Nušić; TERAPIJA – Durang/Đorđević (specijalna Sterijina nagrada za predstavu u celini), BUBA U UHU – Žorž Fejdo, GLASINE – Nil Sajmon;
EUFEMMEIZAM, autorski projekat, HASANAGINICA – Ljubomir Simović; SUMNJIVO LICE – Branislav Nušić (nagrada za najbolju režiju na festivalu „Mostarska liska“) ; PRS'O – Remi de Vo ; VEČERA BUDALA – Fransis Veber; BRAK BET I BU-a – Kristofer Durang; POTPUNO SKRAĆENA ISTORIJA SRBIJE – autorski projekat, Obradović/Pelević (nagrada „Miodrag Petrović – Čkalja“ i statueta „Jovanča Micić“ za najbolju predstavu po glasovima publike, specijalna diploma
dnevnog lista "Politika" i specijalna nagrada "za kolektivnu igru"); DOK TE JA HRANIM I OBLAČIM – autorski projekat, Danica Nikolić Nikolić (statueta Ćuran za najbolju režiju, Dani komedije u Jagodini), UKROĆENA
GOROPAD – V.Šekspir; TENOR NA ZAJAM – Ken Ludvig (statueta „Jovanča Micić“ za najbolju predstavu na Danima komedije u Jagodini).

 

Fotografije: Narodno pozorište Leskovac

Autor: Stanislava Petrović – Narodno pozorište Niš