Share
Premijera opere za decu ‘Rastko i vuk’ večeras u niškom Pozorištu lutaka

Premijera opere za decu ‘Rastko i vuk’ večeras u niškom Pozorištu lutaka

Premijera opere za decu „Rastko i vuk“ autora i režisera Srđana Siđe Živkovića biće održana večeras u niškom Pozorištu lutaka sa početkom u 19 sati

Pozorište lutaka Niš; Foto: Portal Media Press Srbija 

„Rastko i vuk“ je opera za decu koja govori o odrastanju i detinjstvu Rastka Nemanjića, kao i legendama vezanim za njega.

Kratak sadržaj opera za decu:

“U libretu pisanom u stihovima Rastko Nemanjić je predstavljen kao dečak koji deo detinjstva provodi pored reke Toplice gde njegov otac Veliki župan Stafan Nemanja gradi svoju prvu zadužbinu, crkvu Svetog Nikole kod Kuršumlije koja i danas postoji. Povezujući legendu i književnost autor libreta u priču uvodi vuka koga se svi plaše a koga mali Rastko svojom smernošću i smirenošću pripitomljava i od divlje zveri preobraća u vernog pratioca i prijatelja na oduševljenje dece, Rastkovih vršnjaka sa kojima se igra na obalama reke Toplice”.

“Libreto u stihovima i muzika komponovana specijalno po istom tekstu predstavljaju originalni književno muzički izraz, jedinstven na ovim prostorima. Sama forma mjuzikla kao muzičko scenskog dela, postaje dostupna mladim ljudima koji na neposredan način spoznaju njenu lepotu i umetničku dimenziju. Angažovanje dece kao izvođača koji vokalnom interpretacijom izražavaju svoj talenat i pevačko umeće predstavlja posebnu vrednost ovog projekta” – navode autori.

Ovaj jedinstveni projekat su finansijski pomogli Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Niš, a u operi glume deca iz Niša i Prokuplja starosti od 7 do 15 godina.

Organizator predstave je Dragan Marinković Drama.

 

Autor: Portal Media Press Srbija