Share
Želite da budete naspavani i odmorni? Evo kada je pravo vreme za odlazak na spavanje

Želite da budete naspavani i odmorni? Evo kada je pravo vreme za odlazak na spavanje

Poznato je da raniji odlazak na spavanje ima brojna pozitivna dejstva na ljudsko zdravlje.

Foto: Freeimages.com

Znamo da to nije uvek moguće, ali ukoliko ste u to doba kod kuće, onda ne postoji razlog da ne isprobate ovo i vidite kakve ćete promene doživeti.

Prva smena na poslu i rano ustajanje, sasvim su dovoljan razlog da isprobate ovu naviku, koju koriste i poznate, uspešne ličnosti, poput En Vintur i Opre Vinfri.

Stručnjaci ističu da je najdublji i najmirniji deo našeg sna između 22 sata i 2 ujutru, što definitivno znači da raniji odlazak u krevet garantuje normalno buđenje i osećaj naspavanosti.

Sigurno vam se desilo da legnete u 3 sata posle ponoći, probudite se posle 8 sati, a imate osećaj kao da vas je nešto pregazilo.

Jedno istraživanje je pokazalo da ljudima u večernjim satima loše stvari padaju na pamet, češće nego preko dana, verovatno zato što je to, u najvećem broju slučajeva, vreme kada ne radite ništa važno.

Raniji odlazak u krevet, prema tome, oslobađa vas takvih misli.

Nedovoljno spavanje podiže i nivo hormona stresa – kortizola, pa ćete se, kad ustanete, osećati nervozno i razdražljivo.

Ljudi koji dovoljno spavaju, uglavnom su srećniji u životu, kako kažu istraživanja. Razlog je taj što neredovno i prekratko spavanje dovodi vaše emocije u loše stanje i onemogućava vam da ih kontrolišete.

Dnevan svetlost pospešuje lučenje serotonina – hormona sreće, a u zimnskim mesecima, kada su dani kraći, svaki zrak sunca treba da vam bude važan.

Ranijim ustajanjem, duže ćete biti izloženi dnevnoj svetlosti.

 

Izvor: Pressserbia.com