Share
Šta će se desiti ako ste popili lek kojem je istekao rok važenja?

Šta će se desiti ako ste popili lek kojem je istekao rok važenja?

Važno je da se u takvim slučajevima najpre posavetujete sa lekarom, ali je dobro znati da se lekovi ne kvare na isti način kako hrana.

Foto: Freepik.com

Na pitanje da li je pametno koristiti lekove nakon isteka roka važenja, odgovorila je dr Ivana Prpić Znidarčić, specijalista porodične medicine.

Lekovi i dodaci ishrani, te razne kreme, masti i gelovi različitih namena sastavni su deo naših života od samog njegovog početka do kraja. Kao i svi proizvodi i oni imaju vremenski rok u kojem proizvođač garantuje njihovu sigurnost i maksimalnu efikasnost. Međutim da bi neki proizvod, a u ovom slučaju je to lek, bio efikasan i da ne bi ugrozio zdravlje konzumenta podjednako su važni i uslovi u kojima se on čuva – prenosi “B92”.

U svakom uputstvu koje dobijemo uz lek, koje nikako ne bi trebalo da bacamo nakon otvaranja, postoji pasus o njegovom pravilnom konzumiranju, čuvanju kao i datumu do kojeg proizvođač garantuje njegovu sigurnost.

Najčešće je predviđeno da se lekovi i dodaci ishrani čuvaju na tamnom i hladnijem mestu koje neće biti pod uticajem visoke temperature niti vlage, a to nisu kupatila gde ljudi najčešće čuvaju medikamente, kao ni automobili, jer tada lek neće biti siguran za konzumaciju čak ni ako je u roku.

Ovo posebno važi za lekove koji se koriste u lečenju hroničnih bolesti, akutnih inflamatornih bolesti (antibiotici), kao i u lečenju hitnih stanja, kao što je adrenalin u špricevima, koji se koristi kao priručna terapija kod osoba preosetljivih na određene namirnice ili ujeda insekata.

 

Izvor: Pressserbia.com