Share
Ekspanzija tržnih centara u Srbiji – najpopularnije destinacije za šoping

Ekspanzija tržnih centara u Srbiji – najpopularnije destinacije za šoping

U svetu je poznato da su prvi tržni centri nastali 50ih godina XX veka, u SAD-u. Nekoliko decenija kasnije, u istoj zemlji, svakih 7 sekundi otvarao se novi tržni centar, da bi njihov broj danas dosegao na desetine hiljada.

U Srbiji je situacija malo drugačija. Od 2002. godine kada se otvorio prvi tržni centar, do danas, njihov broj ne premašuje trocifreni i to računajući i otvorene i zatvorene tržne centre. Sa dolaskom zapadne kulture kod nas, sve popularniji su postali tržni centri sa prodavnicama različitih proizvoda na jednom mestu. Sa njihovom pojavom, postaje nebitno kakvo je vreme napolju, gde ćete naći parking i koliko ćete vremena potrošiti dok obidjete sve prodavnice.

U ovom tekstu osvrnućemo se na ekspanziju najpopularnijih tržnih centara u Srbiji.

#1 Big Shopping Center – mesto za velika iskustva

Jedan od najpopularnijih lanaca tržnih centara svakako je Big CEE Srbija, koji poseduje čak sedam tržnih centara u Srbiji i to u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Zrenjaninu, Kruševcu, Pančevu i Inđiji. Dakle, jedna od glavnih prednosti Big tržnih centara je što ga možete pronaći i u ostalim gradovima van Beograda.

Najveći tržni centar u ovom lancu je  Big Shopping Center u Novom Sadu, koji je stekao simpatije kako Novosadjana, tako i ljudi iz drugih okolnih gradova. Svojom pristupačnošću, udobnošću i ugodnom atmosferom on je tu da zadovolji najrazlič itije potrebe ljudi. U ovom tržnom centru možete da nadjete sve što vam treba, od cipela do nameštaja.

Najpoznatiji španski, italijanski ali i domaći brendovi odevnih predmeta locirani su u ovom tržnom centru. Najnovije modne trendove odevnih predmeta i obuće naći ćete upravo u ovom tržnom centru. Bilo da planirate letovanje, zimovanje ili počinjete sa novim sportskim aktivnostima ili hobijima, ovaj pristupačan tržni centar je svakako destinacija za vas.

Tu su i klasične igraonice za najmladje, ali i posebna bioskopska sala za decu sa toboganom koja je prvi put otvorena u Srbiji i regionu u Bigu, tako da vaši mališani mogu da dožive uzbudljivo iskustvo.

Mnogobrojni su i kafići i restorani u kojima možete odmoriti nakon duge šetnje i kupovine. Za one željne avanture, tu je i bioskopska sala sa 4D efektima koja vas vode u koji film želite.

#2 Ušće Shopping centar – drugo ime za kupovinu

Jedan od najposećenijih tržnih centara u Beogradu je Ušće Shopping Center koji je po svojoj površini do skoro bio najveći u Srbiji i regionu. Svoju popularnost stekao je čim se otvorio davne 2009. godine. Ušće se nalazi na samom početku Novog Beograda, odmah posle Brankovog mosta što ga čini primamljivim za turiste koji ga prilikom obilaska Beograda ne zaobilaze.

Na čak 6 nivoa (sa parkingom) tu su prodavnice odeće, obuće, enterijera i dekoracije, kozmetičke radnje i parfimerije, prodavnice elektronike, sportske radnje, restorani i kafići, bioskop i kuglana. Ovde ne manjka ni uslužni deo – banke, turističke agencije, saloni za lepotu, usluge hemijskog čišćenja.

#3 Delta City – ušuškano mesto za mirnu kupovinu

Malo dalje na Novom Beogradu nalazi se prvi šoping centar koji je izgradjen po evropskom stilu – Delta City. Iako po površini dosta manji od Ušća i Biga, Delta je miran i ušuškan tržni centar koji ne manjka sa izborom prodavnica najrazličitijih vrsta. Tu su domaći i svetski brendovi, prvenstveno modni proizvodjači, ali i prodavnice nakita, kućnih aparata, parfimerija itd.

Deltin bioskop ne zaostaje za ostalima, pa tako ljubitelji adrenalina mogu uživati u Cineplexx 5D multiplex bioskopu koji ima šest sala. Ovaj tržni centar takodje poseduje i igraonice za decu kao i razne prodavnice igračaka.

#4 Beo Shopping Centar – doživljaj modernog Beograda

Najnoviji tržni centar u Beogradu je BEO Shopping Center, otvoren 2020. godine i svojom veličinom parira Ušću. Posećenost ovog tržnog centra je na zavidnom nivou, a to ni ne čudi pošto je u centru Beograda.

U odnosu na ostale tržne centre može da se pohvali najmodernijom arhitekturom koja prati svetske trendove. Sa širokim hodnicima i prostranim radnjama, posetiocima daje poseban osećaj slobode za vreme kupovine i uživanja u pripadajućim kafeima i restoranima koji izlaze i na terase.

#5 Tržni centri otvorenog tipa – šoping parkovi za praktičnu razonodu

Nikako ne smemo zaboraviti one manje, otvorene tržne centre koji su rasprostranjeni kako u Beogradu, tako i u drugim gradovima Srbije.

Bilo da želite da se prošetate, popijete kafu, da obavite kupovinu namirnica, ili kupite sebi novu odeću, šoping park je pravo rešenje za vas. Skoro u svim većim gradovima Srbije postoje šoping parkovi – otvoreni tržni centri.

Oni su najčešće bogati prodavnicama garderobe, obuće, sportske opreme, parfimerijama i prodavnicama za dekoraciju doma. Neretko, poseduju poštu i menjačnice pa vam mogu olakšati završavanje obaveza. Kafići i restorani su nezaobilazni i u njima možete da uživate nevezano da li ste došli u šoping ili na kafu sa prijateljima. U okviru ovih šoping parkova najčešće postoje igrališta za decu na otvorenom, tako da će i vaši mališani sasvim sigurno biti zadovoljni.

Nadamo se da su vam ovi saveti pomogli prilikom odlučivanja gde ćete u sledeći šoping.

 

Foto: Freeimages

Autor: Dragan Antić – Portal Media Press Srbija