Share
Namirnice protiv stresa: Jedna će vas posebno obradovati

Namirnice protiv stresa: Jedna će vas posebno obradovati

Stres je jedan od najvećih neprijatelja ljudskog tela, a u današnje vreme je sveprisutan. Mnogo je načina za borbu protiv stresa; neke je moguće prakitkovati, dok na neke nemate uticaj. Međutim, ono što odmah možete da uradite je da obratite pažnju na to kakvu hranu konzumirate, jer određene namirnice ublažavaju stres, dok ga druge intenziviraju.

Foto: Freeimages

Poznato je da kofein deluje stimulativno na raspoloženje i da pojačava aktivnost dopamina, ali prevelike količine deluju štetno na organizam, posebno u kombinaciji sa šećerom. Tamna čokolada je, recimo, dobar izbor, jer suzbija stres.

Osim toga, suvo voće poput grožđa, smokvi, kajsija i šljiva deluje dobro na raspoloženje. Ovo voće je puno vitamina, minerala i hranjivih materija, daje organizmu potrebnu energiju i deluje umirujuće.

Med i matični mleč takođe povoljno deluju na organizam, efikasan su saveznik u borbi protiv umora i stresa, a proizvodi koje prave pčele su poznate po tome da podstiču obnavljanje ćelija.

Borovnice su bogate vitaminima, mineralima i antioksidansima zahvaljujući kojima se telo na pravi način bori protiv stresa.

Tamna čokolada oslobađa endorfine, odnosno hormone užitka u mozak i smanjuje kortizol, glavni hormon stresa u telu.

Crvena paprika obiluje sastojcima koji pomažu u smanjivanju anksioznosti. Štiti organizam od posledica stresa, ublažava nesanicu, loše raspoloženje i bezvoljnost.

Vitamin B6 učestvuje u proizvodnji hormona sna, melatonina, ali i serotonina, hormona sreće, pa će vam paprika, osim ukusnog obroka, biti i doza opuštanja u napornom danu.

 

Izvor: Direktno.rs