Share
Izložba Smiljane Čurić u Galeriji Art55

Izložba Smiljane Čurić u Galeriji Art55

Izložba umetnice Smiljane Čurić biće otvorena večeras u 19 časova u niškoj Galeriji Art55. Postavka se može pogledati do 7. maja 2022. godine.

O autorki:

SMILJANA ČURIĆ

Rođena je 1991. godine u Novom Sadu gde je završila srednju školu za dizajn „Bogdan Šuput“ i diplomirala na slikarskom odseku Akademije umetnosti 2014. godine. Master studije slikarstva završila je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gde je trenutno na doktorskim umetničkim studijama. Dobitnik je nagrade FLU za crtež “Stevan Knežević” i nagrade za sliku malog formata “Ljubica-Cuca Sokić”. Član je udruženja likovnih umetnika Srbije od 2018. godine. Živi i radi u Gardinovcima.

Mesečev plod

U dubinama (slike i crteži Grupa radova zaokružena poetskim naslovom U dubinama nastala je kao rezultat promišljanja stanja osamljenosti pojedinca kao i njegovog lutanja u potrazi za smislom i utvrđenjem ličnog identiteta. U vreme kada su sve «slobode» izražene do krajnosti, problem određenja identiteta i razumevanja svoje suštine dobija nove dimezije i teškoće za svakog. Svaka individua (precenjena reč modernog vokabulara) koja oseća prazninu i ima nastojanje da se rodi kao ličnost, luta etrom i dubinama osećanja da bi pronašla put u dubini srca svog. Oblici koji plove prostranstvima papira jesu svojevrsni portreti tog srca, oslikavaju njego stanje, želje i stremljenja. Služenje večnim sučeljavanjem ali i simbiozom crvene i plave boje kao simboličkom potkom na radovima, unosi misao o dualitetima koje treba nadvladati i usaglasiti, poput duhovnog i materijalnog, smirenosti i strasti, živosti i pasivnosti.

 

Ustupljene fotografije: Galerija Art55

Autor: Portal Media Press Srbija