Share
Tri nagrade za ‘Trnovu ružicu’ na Osmom festivalu dječije umjetnosti u Sarajevu

Tri nagrade za ‘Trnovu ružicu’ na Osmom festivalu dječije umjetnosti u Sarajevu

Na upravo završenom Osmom festivalu Dječije umjetnosti u Sarajevu, stručni žiri dodelio je predstavi „Trnova ružica“ u režiji Vladimira Lazića tri nagrade i to:

– Gran-pri, Nagradu za najbolju predstavu;

– Nagradu za najbolju scenografiju i kreaciju lutaka Zorani Milošaković Tasić;

– Nagradu za najbolju kostimografiju Sofiji Lučić;

U takmičarskom delu pozorišnog programa učestvovalo je 11 pozorišta iz Hrvatske, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Obrazloženje stručnog žirija glasi:

„Trnova ružica Pozorišta lutaka Niš je visoko estitizirana pozorišna kreacija čiji su svi segmenti, od kreiranja teksta nastalog po motivima bajki braće Grim i Šarla Peroa autorice Svjetlane Mihajlović, do scenografsko-kostmografskog dojma, kreacije lutaka, izbora muzike, uskađenosti u ritmu i pokretu cjelog ansambla, izvanredne glumačke interpretacije do inovativnog i vješto vođenog rediteljskog pristupa, savršeno ukomponiranog u jednu zaokruženu celinu koja je na dramski vrlo uvjreljiv način tretirala ideje bliske današnjoj deci. Predstava korespondira sa svim pozorišnim planovima, sinhrono i uigrano, duhovito, lucidno, plijeneći kompletnošću, posvešćenošću sjajnih glumačkih profesionalaca i svih drugih učesnika u ovoj izvanredno uspešnoj teatarskoj kreaciji.“

Adaptaciju i režiju „Trnove ružice“ potpisuje Vladimir Lazić, tekst Svetlana Mihajlović, a dramatrurg je bio Ivan Makragić; za scenografiju i kreaciju lutaka je bila zadužena Zorana Milošaković-Tasić, kostimograf je bila Sofija Lučić, stručni saradnik za muziku Snežana Maš, a lektor Nataša Ilić.

Na festivalu uloge su tumačili: Slobodan Miljković, Svetlana Mihajlović, Aleksandra Pavlović, Marija Cvetković, Tatjana Milenković, Jelena Đorđević, Toma Bibić i Jovan Živković k.g. (kao alternacija Dejanu Gociću).

Ovo je bilo prvo festivalsko izvođenje predstave „Trnova ružica“ koja je svoju premijeru imala 17. oktobra 2021. godine.

 

Fotografije: Arhiva Pozorišta lutaka Niš

Autor: Portal Media Press Srbija