Share
Učešće niškog Pozorišta lutaka na Dvanaestom festivalu pozorišta za decu ‘ZajeČAR’

Učešće niškog Pozorišta lutaka na Dvanaestom festivalu pozorišta za decu ‘ZajeČAR’

Ansambl Pozorišta lutaka Niš u sredu, 11. maja putuje u Zaječar gde sa predstavom „Dvanaesto more“ učestvuje na Dvanaestom pozorišnom festivalu za decu „ZajeČAR“.

Tokom pet festivalskih dana, od 9. do 13. maja, publika će moći da pogleda još i predstave „Čardak ni na nebu ni na zemlji“ pozorišta „Boško Buha“ iz Beograda, „Zvonar Bogorodičine crkve“ Narodnog pozorišta Priština, „Kapetan Džon Piplfoks“ Kruševačkog pozorišta, „Alisa na putu za Oz“ Narodnog pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“, dok će u u pratećem programu predstavu „Miš maus kuća haus iliti Mačak u čizmama“ izvesti Centar za kulturu Požarevac.

Predstavu „Dvanaesto more“ je režirao Boris Todorović, a uloge tumače: Jelena Đorđević, Marija Cvetković, Aleksandra Pavlović, Toma Bibić, Lazar Nikolić (k.g.) i Srđan Miljković.

Predstava je premijerno izvedena 28. juna 2021. godine, a ovo će biti njeno prvo festivalsko izvođenje.

Foto: Portal Media Press Srbija

Redovan repertoar Pozorišta lutaka Niš

Četvrtak, 12. maj, 18.00 sati, „Cveće male Ide“

Predstava “Cveće male Ide” nastala je iz potrebe da se, kroz poznati sadržaj bajke, deci predstavi problem ljubomore. Mala Ida, devojčica od 5 godina, dobila je mlađeg brata. Stric Zoki, neumorna Baba Verica i zabrinuta mama Ružica, uz pomoć jednog patuljka i brojnog baštenskog i sobnog cveća, naučiće Idu da prihvati radost deljenja i druge slatke muke koje donosi novi član porodice.

Predstavu je režirala Marija Krstić, a uloge tumače: Mirjana Đorđević, Biljana Radenković, Aleksandra Pavlović, Stanislava Joković, Davorin Dinić i Srđan Miljković.

Nedelja, 15. maj, 11.30 sati, „Patkica Žutkica“

Predstava „Patkica Žutkica“ namenjena je najmlađoj publici. Na zanimljiv način spaja pozorišnu igru sa obrazovno-vaspitnim elementima i samim tim je odličan izbor za prvi susret dece sa pozorištem. Predstava im omogućava sa dodatno, aktivno učestvuju u njoj i na taj način kod njih razvija osećaj za pravednost, prijateljstvo, saosećajnost i podstiče ih da budu hrabri, složni i jaki.

Predstavu je režirao Dejan Gocić, koji pored Jelene Đorđević i Tome Bibića tumači jednu od uloga.

Sreda, 11. maj, 19.00 sati, Narodno pozorište Timočke krajine „Zoran Radmilović“ – „Dvanaesto more“

Četvrtak, 12. maj, 18.00 sati, matična scena Pozorišta lutaka Niš – „Cveće male Ide“

Nedelja, 15. maj, 11.30 sati, matična scena Pozorišta lutaka Niš – Patkica žutkica“

 

Fotografije i plakat festivala: Pozorište lutaka Niš

Autor: Portal Media Press Srbija