Share
Kako odsustvo intimnih odnosa utiče na ženu

Kako odsustvo intimnih odnosa utiče na ženu

Šta se dešava sa „njom“ kada intimni odnosi izostanu?

Foto: Freeimages

Svako telo reaguje na promene drugačije, takođe veliku ulogu i igraju godine u kojima se žena nalazi. Ako starije žene nemaju redovne intimne odnose, zidovi vagine se opuštaju i sledeći odnos može biti veoma bolan, kaže stručnjak.

1. Gubitak libida

Ukoliko svu želju za vođenjem ljubavi držite u sebi i ne radite ništa po tom pitanju, vremenom će ona nestati. Ako ste u vezi, to može da preraste u veći problem koji se samo razovorom može rešiti. Nema leka za smanjnje libida niti određenih vitamina koji to mogu rešiti, već samo razgovor i dobra volja.

2. Smanjnje vaginalne lubrikacije

Ova pojava važi za starije žene koje tokom godina zbog nedostatka estrogena gube lubrikaciju i smanjuju im se zidovi vagine. Seksalna terapeutkinja objasnila je da žene od 20 – 30 godina nemaju tih problema i da ove pojave dolaze sa godinama.

3. Opuštanje vaginalnih zidova

Ovo takođe važi za starije žene i one koje ulaze u menopauzu. Ukoliko nemaju redovno intimne odnose, svaki sledeći pokušaj može biti jako bolan.

4. Bolnije menstruacije

Odnosi tokom menstrualnog ciklusa smanjuju bolove kod žena, a kada se prekinu menstruacije se pogoršavaju i bolovi pojačavaju.

Terapeutkinja objašnjava, kada žena doživi orgazam ona zapravo doživljava kontrakcije materice što dovodi do većeg i bržeg izbacivanja krvi. Dolazi do povećanja endorfina što pomaže kod menstrualnih grčeva.

 

Izvor: Republika.rs