Share
Učešće niškog Pozorišta lutaka na Petom zimskom pozorišnom festivalu u Aleksincu

Učešće niškog Pozorišta lutaka na Petom zimskom pozorišnom festivalu u Aleksincu

Predstava „Pop Ćira i pop Spira“ će u petak, 20. maja u 19 časova otvoriti Peti zimski pozorišni festival u Aleksincu.

Tokom sedam festivalskih dana, od 20. do 26. maja, publika će moći da pogleda još i predstave „Trtica rajske ptice“ Narodnog pozorišta iz Užica, „Pinokio“ Narodnog pozorišta Leskovac, „Bajka o začaranoj lepotici“ Pozorišta lutaka „Pinokio“ iz Beograda, „Dečak i mesec“ Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina, „Zvonar Bogorodičine crkve“ Narodnog pozorišta Priština dok će u pratećem programu predstavu „Aladin“ izvesti domaćin festivala, Gardsko pozorište „Teatar 91“ iz Aleksinca.

Predstavu „Pop Ćira i pop Spira“ je režirao Predrag Štrbac, a uloge će na festivalu tumačiti: Dejan Gocić, Toma Bibić, Biljana Radenković, Tatjana Milenković, Davorin Dinić, Mirjana Đorđević, Sofija Ristić, Teodora Stojković i Danilo Milenković.

Predstava je premijerno izvedena 25. marta ove godine i ovo će biti njeno prvo festivalsko izvođenje.

 

Redovan repertoar Pozorišta lutaka Niš 

Četvrtak, 19. maj, 18.00, „Pop Ćira i pop Spira“

Večiti i večni Sremac, kao i večni Nušić i Sterija, iznova nas raduje avanturom dvojice popova i njihovih familija u vanvremenskoj komediji o životnim snovima, neprestanom dokazivanju ko je ”prvi u selu” i čaršijskim pričama. Ovo delo koje je doživelo mnoge adaptacije za pozorište, kao i za male i velike ekrane, sada se obraća mladima. Ima li šta važnije od približavanja klasike novim generacijama? Čuvanjem jezika i Sremčevog književnog nasleđa kroz ovaj pozorišni poduhvat, direktno učestvujemo u obrazovanju onih koji tek dolaze.
Predstavu „Pop Ćira i pop Spira“ je režirao Predrag Štrbac, a uloge će tumačiti: Dejan Gocić, Toma Bibić, Biljana Radenković, Tatjana Milenković, Davorin Dinić, Mirjana Đorđević, Sofija Ristić, Teodora Stojković i Danilo Milenković.

Nedelja, 22. maj, 11.30, „Trnova ružica“

Na temelju poznate bajke o stogodišnjem snu, uspavanom kraljevstvu i hrabrom spasiocu, predstava podseća malu i veliku publiku kako se uz malo truda, rada i upornosti može doći do željenog cilja.
U stalnom preplitanju duhovitih igranih i lutkarskih rešenja deca učestvuju u kreiranju samog događaja na sceni, čime interaktivni proces predstavlja poseban doživljaj.

Predstavu je režirao Vladimir Lazić, a uloge će tumačiti: Slobodan Miljković, Svetlana Mihajlović, Jovan Živković (k.g.), Aleksandra Pavlović, Marija Cvetković, Tatjana Milenković, Jelena Đorđević i Toma Bibić.

Četvrtak, 19. maj, 18.00, matična scena Pozorišta lutaka Niš – „Pop Ćira i pop Spira“

Petak, 20. maj, 19.00, Narodno pozorište „Teatar 91“Alesinac – „Pop Ćira i pop Spira“

Nedelja, 22. maj, 11.30, matična scena Pozorišta lutaka Niš  – „Trnova ružica“

 

Fotografije i plakat festivala: Pozorište lutaka Niš

Autor: Portal Media Press Srbija