Share
Kako sačuvati zdravlje srca? Ove simptome ne smete da ignorišete

Kako sačuvati zdravlje srca? Ove simptome ne smete da ignorišete

Srce je jedan od najvažnijih mišića u organizmu i važno je da uvek bude zdravo. Kada se jave prvi problemi tada je najčešće bolest uznapredovala i zahteva lečenje. Takve situacije je moguće izbeći jednostavnim preventivnim kardiološkim pregledom jednom godišnje i na taj način zaštititi srce.

Foto: Freepik

Ovo je najbolji način za čuvanje zdravlja i minimalnu šansu za razvoj bilo kakvih oboljenja, ali i otkrivanje srčanih mana koje nisu detektovane na redovnim pregledima.

Zašto su važni preventivni kardiološki pregledi?

Mnogi srčani problemi se razvijaju postepeno, udruženi sa drugim bolestima ili izazvani drugim stanjima. Osoba neće biti svesna da nastaju problemi dugo vremena, možda i godinama, a zapravo situacija postaje sve ozbiljnija i srce za to vreme slabi.

Najčešći prvi simptomi problema sa kardio-vaskularnim sistemom jeste hipertenzija koja pravi opterećenje srcu i ako se ne leči ostavlja trajne posledice, a izaziva i druge probleme.

Pored povišenog krvnog pritiska, često neopaženo prođe i promena u srčanom ritmu koji je takođe potencijalni problem ako se ne uoči sve dok kardiolog ne obavi pregled.

Kako se sprovodi preventivan kardiološki pregled?

Preventivan kardiološki pregled je neinvazivan i kratko traje, a kaže mnogo toga o trenutnom zdravlju srca i kako bi lečenje trebalo da izgleda.

Krvna slika je osnovna stvar, a parametri poput visine šećera u krvi, visine holesterola i osnovna krvna slika će da ukaže da li postoji šansa da se u budućnosti razviju neke opasne zdravstvene situacije.

Merenje pritiska i EKG je sastavni deo pregleda. Ali ovo nije kompletan kardiološki pregled. Za njega je potrebno da se uradi i ultra zvučni pregled sa kolor-doplerom koji imaju sve vrhunske poliklinike pa i poliklinika u Krunskoj. Dr Petar Otašević kardiolog sa iskustvom je jedan od onih koji obavezno izvode i ovaj deo kardiološkog pregleda jer se tako vidi oblik srca i njegova funkcija.

Pregled sa kolor-doplerom je klasičan ultrazvučni pregled grudnog koša, ali kardiologu mnogo govori i daje potpunu sliku o zdravstvenom stanju pacijenta. Dr Petar Otašević se izdvaja po tome što preporučuje da se preventivni pregled radi što ranije.

Bogato iskustvo mu je ukazalo da su u većem riziku žene pušači, mlade osobe sa povišenom kilažom i oni koji se ne bave fizičkom aktivnošću pa se granica za srčana oboljenja pomera i pre 30. godine.

I poliklinika je važna za kardiološki pregled!

Stručan lekar ne može bez najsavremenije opreme i vrhunskog osoblja, a poliklinika u Krunskoj predstavlja odličnu podršku znanju i iskustvu Dr Otaševića pa su odličan tim.

Važno je da pacijent bude opušten pre pregleda, da ga sačeka ljubazno osoblje i pruži podršku za sve preglede. Vrlo često se događa i da su potrebna mišljenja i drugih lekara pa je bolje kada na jednom mestu rade lekari različitih struka što olakšava dijagnostiku i adekvatnije lečenje problema.

Preventivan kardiološki pregled služi da se otkriju prve promene i na taj način izleče dok nisu pokazale svoje simptome. Dovoljno je da se kardiolog poseti jednom godišnje i za trideset minuta proveri da li je vašem srcu potrebno lečenje ili je sve u redu. Brinite o sebi, telo će vam uzvratiti zdravijim i dužim životom!

 

Izvor: Dnevno.rs