Share
Niški burek – nema mu ravnog!

Niški burek – nema mu ravnog!

Kad na trenutak zatvorim oči i pomislim na Niš, setim se Ćele Kule, Tvrđave, našeg meraka, ukusnih specijaliteta i neizostavnog bureka (prve asocijacije na omiljeni doručak većine naših sugrađana…) Već osećam kako mi golica nepce i budi sva čula ukusa… Ne želim da otvorim oči, jer hoću da dobar osećaj potraje…

Foto: FreeImages

Pogađate, na dijeti sam, danima „kljucam“ zrnevlje, a kad si gladan nisi svoj! 🙂 Ma, nek ide život, daj četvrtinu sa sirom!

Iskusni znalci tvrde da je najbolji burek sa mesom, spanaćem, krompirom (za one koji preferiraju slane varijante) i burek sa jabukama, bananama i eurokremom (za one koji preferiraju slatke varijante).

Krcka korica, pršti na sve strane, eksplozija ukusa u ustima! Ponovo zatvaram oči i uživam dok mi se smenjuju istorijske slike Niša od Turaka do danas, jer ostade i nešto korisno od njih.

Niški burek ima poseban značaj, jer ne postoji čovek koji se nije treznio u ranim jutarnjim časovima uz čvrtinu sa sirom i jogurtom ili lečio mamurluk pomenutom kombinacijom.

Burek je uvek prikladan poklon kad obilazite bolesne prijatelje, a dobar je i za (ne)prilike kad zaboravite na neke važne datume, recimo godišnjicu – dok se ne snađete za pravi poklon.

U Nišu smo mu posvetili „Dane bureka“, tradicionalnu manifestaciju na kojoj idete od štanda do štanda i krckate ukusne korice, komentarišete ukus, upoređujete kvalitet, pa se vratite još jedan krug da utvrdite gradivo. Usput srećete prijatelje, masnim rukama se srdačno pozdravljate sa njima ili jednostavno sklapate nova poznanstva sa ljudima koji dele istu strast.

Nadam se da sam vam bar malo zagolicala maštu!?

Moja preporuka čitaocima portala Media Press Srbija je da obavezno posetie grad Niš i naravno da ne propuste priliku da probaju najukusniji burek na Balkanu.

 

Autorka: Jelena Marković – Portal Media Press Srbija