Share
Na budvanskoj rivijeri trenutno letuje 20 hiljada turista

Na budvanskoj rivijeri trenutno letuje 20 hiljada turista

Portal Media Press Srbija vam otkriva koje cene i kakav program vas očekuje na najpopularnijem crnogorskom letovalištu 

Cene privatnog smeštaja na crnogorskom primorju ostaće iste kao što su bile prošle godine, a kada je reč o hotelima, cene su na nivou 2019. godine, saopštavaju iz Turističke organizacije opštine Budva. Kao posledica globalnog poskupljenja energenata, goriva i osnovnih životnih namirnica, cena ugostiteljskih usluga su veće od 10 do 20 odsto. Ipak, uprkos trendu povećanja cena, letovanje u Crnoj Gori je i dalje jeftinije od svih konkurentskih destinacija, ističu iz Udruženja ugostitelja Budve.

Bilo da ste ljubitelj mirnog odmora ili dobrog provoda, u Crnoj Gori ćete sigurno pronaći mesto prema vašim afinitetima. Ukoliko želite da budete u samom centru dešavanja, rizort Slovenska plaža koji je ove godine obnovio 187 smeštajnih jedinica, nudi bogat dnevni i večernji sadržaj koji će biti pravo uživanje za decu svih uzrasta. S druge strane, za mlade koji pored odmora žele i sjajan noćni provod, uglavnom se preporučuje iznajmljivanje privatnog smeštaja i apartmana ili boravak u malim porodičnim hotelima koji su jeftiniji u odnosu na hotele sa četiri ili pet zvezdica. Septembarska sezona pogodna je za porodice i decu neškolskog uzrasta, a kao idealno mesto za porodično letovanje preporučuje se Petrovac, poznat po jednoj od najlepših gradskih plaža u tom delu Jadrana.

Cene ležaljki varijaju od plaže do plaže

U zavisnosti od aktraktivnosti plaža, cene ležaljki se kreću od sedam evra pa naviše, dok je nešto skuplja varijanta na ekskluzivnijim lokacijama gde posetioci dobijaju i piće, vodu i peškire. Na svakoj plaži postoji bar 30 odsto odvojenog slobodnog prostora za ljude koji dođu samo sa peškirima ili svojom opremom.

Tijana Kotarac iz TO Budva otkrila je da na budvanskoj rivijeri trenutno letuje oko 20 hiljada turista, što je znatno bolja statistika u odnosu na prošlu godinu.

„Najvažniji deo sezone počinje drugog vikenda jula i traje do sredine avgusta i upravo u tom periodu nas poseti najviše turista. Prema najavama hotelijera, tokom ova dva meseca u Budvi je rezervisano od 65 do 70 odsto smeštajnog kapaciteta u tim objektima. U privatnom smeštaju najviše odsedaju gosti iz regiona, dok se za hotele češće odlučuju turisti iz Zapadne Evrope, a u poslednje vreme i gosti iz Kazahstana, Azerbejdžana i Izraela. Kada je reč o posetiocima iz Rusije i Ukrajine, oni su u najboljim godinama činili oko 30 odsto ukupnog broja turista, pa se očekuje da će nedostatak tih tržišta biti znatno osetan“, dodala je Kotarac.

Kako ističu iz Turističke organizacije, posetioci koji bez rezervacija dođu u junu, imaju šanse da pronađu smeštaj, ali nasuprot tome, krajem jula i tokom avgusta to je daleko teže, pa se turistima koji planiraju da ovo leto provedu na crnogorskom primorju savetuje da što pre organizuju putovanje i pronađu odgovarajući smeštaj.

Tokom ove sezone, turistima će biti na raspolaganju više od 500 kupališta, a kako ističe Bojana Tešević, PR Morskog dobra, kvalitet plaža odgovara visokim međunarodnim standardima, što pokazuje i ekološko priznanje Plava zastavica.

“U jubilarnoj 35. godini postojanja, prvu Plavu zastavicu smo podigli na kupalištu MCM na velikoj ulcinjskoj plaži. Ove godine imamo 38 plaža i jednu marinu koje su dobile ovo ekskluzivno obeležje, za koje je potrebno ispuniti čak 32 kriterijuma iz različitih oblasti. Sa ponosom bih istakla da ove godine imamo najveći broj korisnika sa plavom zastavicom, najviše na teritoriji opštine Budva (19). Raduje nas što svake godine imamo sve više korisnika koji žele da se uključe u ovaj značajan program”, dodala je Tešević.

Turiste u Budvi očekuje bogat kulturni sadržaj

Ove godine, po 36. put se održava tradicionalni festival “Grad teatar”, a od 7. jula do 21. avgusta sve ljubitelje zabavnih manifestacija očekuje bogat program. U toku ove letnje sezone, planirano je 16 književnih večeri, sedam koncerata i dve likovne izložbe, a očekuju se i predstave iz produkcije istarskih i slovenačkih teatara,  ali i zagrebačkog kazališta. Otvaranje spektakularnog festivala obeležiće predstava Rat i mir Narodnog pozorišta u Beogradu, na čelu sa rediteljem Borisom Liješevićem.

 

Foto: TO Budva

Autor: Portal Media Press Srbija