Share
Šekler upozorava: Pojavio se novi soj omikrona, još 4 nam dolaze iz Afrike

Šekler upozorava: Pojavio se novi soj omikrona, još 4 nam dolaze iz Afrike

Virusolog Milanko Šekler izjavio je da se pojavio novi soj korone – BA.5, ali da se smrtnost nije povećala, tako da nema razloga za brigu. Dodao je da je u pitanju nova varijanta omikron soja.

„To je novi soj omikrona i ništa se bitno neće promeniti u kliničkoj slici. Prenosivost je možda čak nešto veća od one varijante koju smo imali u januaru, ali smrtnost se nije povećala, tako da nema razloga za brigu“, kazao je Šekler za RTS.

On je dodao da će se sigurno zaraziti onaj ko nije preboleo koronu ranije ili se nije vakcinisao.

Omikron ima 5 varijanti

Šekler je objasnio da je došlo do porasta broja novozaraženih jer je mnogo vremena prošlo od vakcinacije, za neke i godinu dana.

On je rekao da omikron soj ima pet varijanti i da je prva u Srbiji bila dominantna u januaru, ali da još četiri nova soja dolaze iz Afrike.

Prognoze nisu dobre

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Predrag Sazdanović izjavio je da će se korona „sasvim sigurno vratiti“, da će leto „potpuno usložniti“ situaciju i da početkom jula očekuje novi talas, ali da „niko živi ne zna“ u kakvom obliku.

Sazdanović je za RTS pre sedam dana rekao da je virus toliko mutirao da klinička slika više nije toliko jaka kao što je bila i ocenio da je to „srećna okolnost“.

Dodao je da ostaje pitanje koliko će biti zaraženih, hospitalizovanih i na intenzivnoj nezi.

I epidemiolog Branislav Tiodorović je izjavio da povećan broj novozaraženih koronavirusom nije iznenađenje, ukazujući da je normalna okolnost za letnji period, “zbog povećanja kontakata”. On je nedavno dodao da novi talas korone ne treba očekivati pre kasne jeseni.

„Treba biti oprezan, ali ne i zabrinut. Oprezni treba da budu posebno hronični bolesnici, bez obzira na uzrast“, rekao je Tiodorović, koji je i član Kriznog štaba.

 

Foto: Shutterstock

Izvor: Beta.rs