Share
Samo za istinske filmofile: Tri kultna filma čija se radnja dešava u Italiji

Samo za istinske filmofile: Tri kultna filma čija se radnja dešava u Italiji

Ako spadate u istinske filmofile, onda verovatno i izbor filmova koje ćete gledati prilagođavate nekoj temi koja vas u određenom periodu zaokuplja. U slučaju da su, kao kod nas, leti to neke od mediteranskih zemalja, pripremili smo listu naša tri omiljena filma čija se radnja dešava u Italiji.

Foto: Hisense

Praznik u Rimu (Roman Holiday, 1953)

Ova romantična komedija legendarnog Viliama Vajlera, koji je režirao i film Ben Hur, snimljena je delom po istinitim avanturama britanske princeze Margaret tokom njenog boravka u Rimu. Film je imao 10 nominacija za Oskara, a osvojio je tu nagradu za najbolju glavnu žensku ulogu, scenario i kostimografiju. Priča prati En, mladu princezu iz neimenovane evropske zemlje koja pobegne tokom posete Rimu i sprijatelji se s ciničnim američkim novinarom koji samo želi ekskluzivnu priču, ali kasnije shvati da se zaljubljuje u nju. Glavne uloge tumače Odri Hepbern, kojoj je to bila prva uloga na velikom platnu i čuveni Gregori Pek.

Sladak život (La Dolce Vita, 1960)

Verovatno najveći hit najpopularnijeg italijanskog reditelja Federika Felinija. Još jedan film o Rimu i novinaru: priča prati nedelju dana u životu tabloidnog novinara Marčela (Marčelo Mastrojani) koji živi u italijanskoj prestonici i neprestano traga za društvenim senzacijama. Felinijevo remek-delo priča je o razuzdanom životu Rimljana pedesetih godina, uz sav glamur i sjaj modnih, umetničkih i filmskih krugova. Čuvena scena iz Fontane di Trevi sa Anitom Ekberg, noćni prizori Večnog grada, žurka u dvorcu, sve to ovaj film čini nezaobilaznom filmskom poslasticom. Sladak život je osvojio Zlatnu palmu na Kanskom festivalu, Oskara za kostimografiju i mnoge druge međunarodne prestižne nagrade, ostavljajući dubok trag u istoriji kinematografije.

Ukradena lepota (Stealing Beauty, 1996)

Film koji je režirao veliki Bernardo Bertoluči govori o Lusi Harmon, devetnaestogodišnjoj Amerikanki koju tumači zanosna Liv Tajler. Nakon smrti majke, poznate pesnikinje, ona dolazi u vilu u Toskani kako bi otkrila ko je njen pravi otac. Lusi je par godina ranije već bila u Toskani kad se poljubila sa dečkom kojeg se nada da će ponovo sresti. U potrazi za ljubavlju i istinom, ona upoznaje ostale živopisne stanovnike vile, uključujući dramaturga na samrti kojeg tumači Džeremi Ajrons, jednog vajara, advokata poznatih ličnosti i druge. Film je u potpunosti snimljen u regionu Toskane u Italiji tokom leta 1995. godine i verno dočarava atmosferu tog podnevlja. 

Da ne biste propustili ništa od čarobnih prizora iz ovih divnih filmova, naša preporuka je da ih gledate na Hisense televizorima sa ULED tehnologijom. ULED televizori imaju veliku paletu i mogu da reprodukuju širok spektar boja za slike koje izgledaju svetlije i detaljnije. Ono što je ovde važno pomenuti, budući da je većina filmova sa spiska crno-bela, jeste da drugi televizori postižu crnu boju jednostavnim isključivanjem piksela. ULED umesto toga koristi nešto što se naziva lokalno zatamnjenje. To omogućuje vrlo dobar raspon kontrasta, kao i sjajne detalje kada su u pitanju senke. Priuštite sebi najbolji mogući doživljaj gledanja ovih klasika, jer oni to zaista zaslužuju.

 

Autor: Portal Media Press Srbija