Share
Saznajte kako da rashladite kućne ljubimce i sprečite da dožive toplotni udar

Saznajte kako da rashladite kućne ljubimce i sprečite da dožive toplotni udar

Tokom visokih temperatura posebnu pažnju moramo posvetiti kućnim ljubimcima

Kućnim ljubimcima potrebno je posvetiti posebu pažnju tokom vrelih dana, kada im je potrebna pomoć u rashlađivanju kako bi sprečili toplotni udar na koji su posebno osetljivi.

Hladna voda

Sveža i hladna voda mora uvek biti na dohvat ruke vašim ljubimcima da u svakom trenutku mogu da je piju i hidridaju se. Osim toga, valjalo bi da imate i umereno hladnu vodu u većem lavoru ili u kadi kako bi ljubimci mogli da uskoče i malo se rashlade.

Mesto u hladu

Ukoliko je vaš ljubimac u dvorištu, onda mu obezbedite neko senovito mesto u hladu. Kućice u vrelim letnjim danima nisu sjajna rešenja, jer u njima toplota ostaje zarobljena. Dakle, napravite mu mesto u hladu, a ukoliko je to nemoguće razmislite o tome da ga bar u pretoplim danima pustite u dvoj dom.

Šetnje tek u večernjim satima

Najbolji način da rashladite psa je da zapravo izbegavate šetnje u periodu od 13 do 17 sati, kada je razume se i vama toplo. Dug boravak na vrelom asfaltu ili pesku može dovesti do toga da vaš ljubimac dobije opekotine po šapama. Šetnje se preporučuju ili ujutru ili uveče, kada temperatura padne. Ukoliko imate boksera, buldoga, pekinezera ili bostonca, treba da budete posebno oprezni! Psi sa brahicefaličnom vilicom teško podnose ovo vreme, jer njihovo dahtanje nije tako efikasno kao kod drugih pasa.

 

Foto: Free image

Izvor: Pressserbia.com