Početna » Predstavljeni rezultati zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope za Zapadni Balkan i Tursku

Predstavljeni rezultati zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope za Zapadni Balkan i Tursku

od strane bukovac

Napori vlasti u reformi pravosuđa, borbi protiv privrednog kriminala i diskriminacije, promociji slobode izražavanja i medija, kao i unapređenju regionalne saradnje, od ključnog su značaja za poboljšanje života ljudi na Zapadnom Balkanu i Turskoj. Podrška Evropske unije i Saveta Evrope u procesima reforme u ovim oblastima bila je dragocena, pri čemu obe organizacije ostaju posvećene saradnji sa svojim partnerima na Zapadnom Balkanu i u Turskoj.

To su bile neke od ključnih poruka na nedavno održanoj regionalnoj, dvodnevnoj konferenciji u Budvi, na kojoj su predstavljeni rezultati zajedničkog programa Evropske unije i Saveta EvropeHorizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019 – 2022.

Ministar spoljnih poslova Crne Gore, Ranko Krivokapić, obraćajući se na otvaranju konferencije, istakao je značaj ovog programa u pogledu dostizanja najviših demokratskih vrednosti i približavanja članstvu u Evropskoj uniji.

Horizontal Facility, kao program saradnje između Evropske unije i Saveta Evrope, dobar je primer sinergijskog rada dve organizacije u pomaganju Zapadnom Balkanu i Turskoj da dostignu najviše demokratske vrednosti. Kontinuirana pomoć, stručnost i smernice koje se pružaju crnogorskim institucijama kroz dve dosadašnje faze učinili su naš put ka članstvu u Evropskoj uniji čvršćim. Radujemo se nastavku partnerstva u godinama koje su pred nama, rekao je Krivokapić.

banner

Šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori ambasadorka Oana Kristina Popa istakla je tom prilikom: „Sa Savetom Evrope imamo snažno i dugotrajno partnerstvo. Radimo zajedno na jačanju vladavine prava i osnovnih prava širom Zapadnog Balkana. Savet Evrope postavlja standarde za ključne segmente pravnih tekovina Evropske unije i ostvaruje doprinos obezbeđivanjem ekspertize na visokom nivou u brojnim oblastima.”

Kako je istakla, program je vodeća inicijativa koja podržava niz vitalnih oblasti vladavine prava: jačanje pravosuđa, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, borba protiv diskriminacije i sloboda medija i sloboda izražavanja.

Hristos Jakumopulos, generalni direktor za ljudska prava i vladavinu prava u Savetu Evrope rekao je na otvaranju konferencije da su zajedničke vrednosti i posvećenost institucija korisnica, partnera i aktera civilnog društva u sprovođenju programa bili ključni za njegov uspeh.

„Posle više od šest godina implementacije programa, možemo da istaknemo njegovu vrednost i doprinos u pružanju podrške Zapadnom Balkanu i Turskoj u postizanju istinskih reformi u oblasti vladavine prava, demokratije i osnovnih prava“, zaključio je on.

Program Evropske unije i Saveta Evrope osmišljen je kao zajednička inicijativa kojom se pruža podrška korisnicama sa Zapadnog Balkana i u Turskoj, na putu usklađivanja sa evropskim standardima u ključnim programskim oblastima. Druga faza programa, koja se sprovodi od maja 2019. do kraja 2022. godine, sa budžetom od okvirno 41 milion evra, obuhvatila je projekte u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu*, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Srbiji, kao i Turskoj.

Program „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019 – 2022“ u Srbiji obuhvata sedam projekata, sa ukupnim budžetom od preko 5,8 miliona evra. Ti projekti pokrivaju ključne oblasti programa, kao što su: reforma pravosuđa, zaštita ljudskih prava, reforma zatvorskog sistema, borba protiv diskriminacije i trgovine ljudima, jačanje kvalitetnog obrazovanja za sve, kao i sloboda izražavanja i sloboda medija.

Neki od najznačajnijih rezultata programa u Srbiji postignuti su u sledećim oblastima: sudije i tužioci sada imaju mehanizme za prijavu neprimerenog uticaja; više od 20.000 učenika i učenica će imati svest o rodnoj ravnopravnosti kao sastavni deo nastavnog plana i programa; opasnosti povezane sa rodom sa kojima se suočavaju žene koje se bave novinarstvom postale su deo programa obuke usmerene na jačanje bezbednosti novinara, koji se nude pravnim profesionalcima i policajcima; osam jedinica lokalne samouprave izdvojilo je odgovarajuća budžetska sredstva za mere unapređenja položaja LGBTI osoba, a stručna mišljenja na izmene Zakona o zabrani diskriminacije, na novi Zakon o ravnopravnosti polova i na Nacrt zakona o istopolnim zajednicama pripremljeni su u okviru programa „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019 – 2022“.

Značajan rad na prevenciji i borbi protiv trgovine ljudima u okviru programa obavljen je kroz podršku sudijama, tužiocima, policajcima, studentima prava, inspektorima rada, prosvetnim radnicima i organizacijama civilnog društva ne samo u unapređenju znanja o pitanjima borbe protiv trgovine ljudima, već i u identifikovanju neposrednih prioritetnih akcija i podsticanju zajedničkih odgovora.

U delu programa koji se bavi slobodom izražavanja i slobodom medija, podstaknut je dijalog o unapređenju bezbednosti novinara između Kancelarije Zaštitnika građana i novinarskih udruženja u Srbiji. Treninzi o ovoj temi, posebno su naglasili opasnosti povezane sa rodom sa kojima se suočavaju žene koje se bave novinarstvom.

*Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o Deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

Autor: Portal Medias Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti