Početna » Koncert koji se ne propušta: Legendarni ‘Električni orgazam’ u Domu omladine 17. decembra

Koncert koji se ne propušta: Legendarni ‘Električni orgazam’ u Domu omladine 17. decembra

od strane bukovac

Jedan od najznačajnijih rok bendova regiona, legendarni Električni orgazam, održaće 17. decembra od 21 sat ekskluzivni koncert u beogradskom Domu omladine, kojim će obeležiti 40 godina od objavljivanja kultnog drugog albuma “Lišće prekriva Lisabon”.

Bend ovom prilikom neće odsvirati sve pesme sa pomenutog albuma, već će napraviti izbor pesama koje publika dugo nije imala priliku da čuje uživo, dok će ostatak repertoara činiti svi najveći hitovi iz 42 godine duge karijere “Orgazma”. Koncert će trajati preko dva sata, čime će legendarni bend prirediti jedinstvenu muzičku poslasticu svim iskrenim ljubiteljima pravog rok zvuka koji žele da budu deo antologije.

“Ploča Lišće prekriva Lisabon je jedno od skrivenih remek-dela jugoslovenskog rokenrola”, kaže muzički kritičar, publicista i urednik muzičkog programa DOB-a Dragan Ambrozić i dodaje da je ovaj album bio najviši umetnički izraz legendarnog benda.

Takođe muzički stručnjak Zorica Kojić smatra da su tekstovi sa pomenutog albuma bili duboka filozofija, na visokom nivou umetnosti.

“Mi smo se bavili umetničkom muzikom, ne komercijalnim aspektom, i nije nam bilo važno koliko ćemo ploča prodati. Govorili su nam sa više strana da je taj album jedinstven, da nema nikakve uzore u drugim umetnicima ili albumima“, seća se frontmen benda Srđan Gojković Gile.

Sam album se temeljio na introspektivnim temama otuđenja, usamljenosti i paranoje, što je Dušan Vesić, rok novinar i publicista, u svojoj knjizi “Bunt djece socijalizma” opisao kao novi stepen urbane beskompromisnosti.

Album veoma poetičnog naslova je snimljen u studiju “Tivoli” u Ljubljani uz pomoć producenta Tonija Jurija, a u novoj postavi sa Jovanom Jovanovićem Grofom na basu i povratnikom iz vojske Goranom Čavajdom Čavketom na bubnjevima, dok su Ljubomir Jovanović Jovec na gitari, Srđan Gojković Gile na gitari i vokalu i Ljubomir Đukić Ljuba na klavijaturama i vokalu činili nukleus savršeno usvirane grupe.

Zanimljivo da je sam album „Lišće prekriva Lisabon“ doneo post-pank zvuk u Jugoslaviju i dobio odlične kritike u medijima od stručne javnosti, ali tek kasnije je dostigao kultni status i kod publike, dok je u trenutku objavljivanja predstavljao pravu avangardu.

“Usuđujem se reći da je objavljivanje albuma Lišće prekriva Lisabon jedan od najsmelijih diskografskih poduhvata od strane jedne velike diskografske kuće (Jugoton), u ovom slučaju najveće u bivšoj državi. To je moćan zapis jedne neponovljive, lude muzičke avanture, album kakav retki bendovi mogu snimiti samo jednom u životu, a započnemo li priču o art-roku na ovim prostorima, onda Lišće prekriva Lisabon ne možemo zaobići”, zaključuje muzički novinar Zoran Stajčić (Ravno do dna).

Ulaznice za beogradski koncert Električnog orgazma, koji će 17. decembra biti održan u jednoj od najlepših koncertnih sala prestonice, sali Amerikana Doma omladine, u prodaji su po pretprodajnoj ceni od 2000 rsd na svim prodajnim mestima Tickets-a, kao i onlajn putem LINKA.

Ukoliko se ne rasprodaju ranije, ulaznice će na dan koncerta koštati 2500 rsd.

VIDEO:

banner
Izvor: Jugoton Music


Foto: Nemanja Đorđević

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti