Početna » Uspešno završena naučno-stručna konferencija Psihološkog savetovališta za studente SKC Niš

Uspešno završena naučno-stručna konferencija Psihološkog savetovališta za studente SKC Niš

od strane bukovac

Više od 30 studenata psihologije je prošlog vikenda učestvovalo na naučno-stručnoj konferenciji „Mentalno zdravlje – izazovi u obrazovanju i formiranju profesionalne karijere“, održanoj u Divljani. Konferenciju su, po deveti put, organizovali Psihološko savetovalište za studente SKC Niš, u saradnji sa Savezom studenata Univerziteta u Nišu.

Devet godina unazad Savetovalište organizuje naučno-stručne konferencije koje su se bavile mentalnim zdravljem iz različitih uglova – od virtuelne realnosti, preko radnog okruženja, kretivnosti, porodice…

Smatrali su da je ovog puta značajno da “na tapetu” budu izazovi u obrazovanju i formiranju profesionalne karijere.

„Period adolescencije karakterišu pitanja u vezi sa studiranjem, kako najbolje učiti, kako se izboriti sa akademskim sagorevanjem, a kako sa prokrastinacijom (odlaganjem obaveza) i najzad, šta preduzeti i kako dalje nastaviti put ka profesionalnom razvoju?“, navode u Savetovalištu.

banner

Naše mentalno zdravlje može biti faktor u odabiru obrazovanja ili karijere, a izazovi sa kojima se srećemo na tom putu se mogu odraziti na nas. Mentalno zdravlje sa osvrtom na izazove u obrazovanju i formiranju profesionalne karijere su za studente, ne jedini ali, svakako aktuelni izazovi.

„Važno je govoriti o ovoj temi jer su izazovi sa kojima se susreću mladi ljudi koji tek treba da uđu u svet rada povezani sa kvalitetom mentalnog zdravlja. Mentalno zdravlje i izazovi u profesionalnoj karijeri su u dvosmernom odnosu“.

Pojedincima je, kažu, potrebna veća edukacija i podrška tokom ovog perioda koji spada u tzv. period odraslog doba u nastajanju. Razmena znanja na ovu temu je doprinela boljem razumevanju tog perioda, njegovih poteškoća i načina za prevazilaženje istih.

„Samim tim, naši volonteri mogu da iskoriste ovo iskustvo i primene ga u radu sa klijentima“, dodaju.

Ovakve konferencije su, navode, od značaja za buduću karijeru psihologa, jer su i one same deo formiranja profesionalnog identiteta. One su i prilika za predstavljanje naučnih radova iz ove oblasti čiji rezultati doprinose uvidu u aktuelne izazove i moguće prevencije.

Inače, Savetovalište nastavlja sa radom sa studentim i u narednom periodu. Pored toga planiraju i istraživanje u vezi sa problemima mladih. Zato pozivaju zainteresovane da ih prate na društvenim mrežama i pomognu im u prikupljanju uzorka. Ovakva istraživanja su, dodaju, prilika za poboljšanje rada našeg savetovališta.

Foto: Psihološko savetovalište SKC Niš

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti