Početna » UNICEF u Srbiji poziva građane i poslovnu zajednicu da svojim donacijama pomognu deci koja su pogođena humanitarnim krizama

UNICEF u Srbiji poziva građane i poslovnu zajednicu da svojim donacijama pomognu deci koja su pogođena humanitarnim krizama

od strane bukovac

UNICEF u Srbiji se pridružio globalnom pozivu za hitno prikupljanje pomoći za decu pogođenu humanitarnim krizama koje su izazvanim dugoročnim efektima pandemije COVID-19, klimatskim promenama i ratnim sukobima, kao i za decu u Srbiji koja žive u siromaštvu.

Humanitarne krize ne znaju za državne granice. Sukob i kriza u jednom delu sveta mogu uticati na decu hiljadama kilometara dalje. Danas  ima više dece kojoj je potrebna humanitarna pomoć  nego ikada ranije u novijoj istoriji.

Više od 400 miliona dece živi u oblastima sa aktivnim sukobima. Procenjuje se da jedna milijarda dece u svetu živi u zemljama koje su izuzetno izložene uticajima klimatskih promena. Najmanje 36,5 miliona dece je raseljeno iz svojih domova – što je najveći broj ikada zabeležen. A 8 miliona dece mlađe od 5 godina u 15 zemalja pogođenih krizom je u riziku od smrti usled teške neuhranjenosti.

Životi miliona dece u Somaliji, Etiopiji, Jemenu, Avganistanu i na Haitiju su ugroženi zbog gladi. Izostanak kišnih perioda, rast cena hrane i energenata su, uz inflaciju, doveli do krize gladi bez presedana.

banner

I u Srbiji  kriza najviše pogađa najranjivije. Usled rata u Ukrajini i pandemije virusa COVID-19 došlo je do porasta rizika od siromaštva, nejednakosti i ugroženosti mnoge dece i  porodica i dece. U našoj zemlji svako dvanaesto dete ne može da ostvari osnovne životne potrebe, a trećina dece živi u riziku od siromaštva koje veoma negativno utiče na sve oblasti razvoja i dobrobiti dece.

U susret novogodišnjim i božićnim praznicima, kada uz prazničnu trpezu razmenjujemo poklone sa onima koje volimo, pokažimo solidarnost prema deci kojoj je pomoć najpotrebnija.

Prikupljene donacije omogućiće UNICEF-u da obezbedi pomoć najugroženijoj deci u svetu čiji su životi na ivici zbog gladi i da pomogne porodicama i deci u Srbiji da se izbore sa siromaštvom.

Svi građani i preduzeća u Srbiji koji žele da se priključe UNICEF-ovom pozivu  donacije mogu izvršiti putem veb sajta donacije.unicef.rs ili uplatom na račun kod Banka Intesa, broj: 160-666-18, svrha uplate: Nijedno dete ne sme da bude gladno.

Foto: UNICEF Srbija

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti