Početna » Veliki uspeh Narodnog pozorišta Niš u 135. godini postojanja

Veliki uspeh Narodnog pozorišta Niš u 135. godini postojanja

od strane bukovac

U godini u kojoj obeležava 135 godina postojanja, Narodnom pozorište Niš je izvelo 96 programa na matičnoj sceni: 8 premijera – Neki to vole vruće, Hasanaginica, Oslobođenje Skoplja, La Gerilla, Karmen, Noćna frajla, Barbelo, o psima i deci, Afera nedužne Anabele, 12 gostovanja drugih pozorišta na sceni Narodnog pozorišta, odigranih 57 repriznih predstava.
Takođe, organizovan je i realizovan 3. festival pozorišta i drame balkanskog kulturnog prostora „Teatar na raskršću“, na kojem je učestvovalo 6 predstava u takmičarskom programu, 1 predstava prilikom svečanog otvaranja Festivala, 1 u čast nagrađenih i 10 pratećih programa.

Uz sve ovo, Narodno pozorište Niš je gostovalo 22 puta u drugim gradovima u zemlji i inostranstvu (Bugarska, Rumunija, Severna Makedonija, Crna Gora) i učestvovalo na 11 festivala i osvojilo 7 nagrada. Za narednu godinu u planu je produkcija 10 novih naslova – San o zavičaju, Seme, Majstor i Margarita, Dekameron, Brod za lutke, Koštana, Kokoške, Prasetina na 178
načina, Aj Karmela, Čarobna frula.

Nakon višedecenijskih napora da Narodno pozorište Niš dobije Malu scenu, pred sam kraj ove godine počeli su i prvi radovi na dugoočekivanoj izgradnji. Završetak radova očekuje se u oktobru 2023. godine.

Nedavno je u potpunosti obnovljen vozni park kupovinom novog teretnog vozila, lakog transportnog vozila i putničkog automobila te će pozorište ubuduće moći nesmetano da obavlja aktivnosti neophodne za svakodnevno funkcionisanje.

banner

Takođe, u ovoj godini pozorište je završilo postavljane protivpožarnog sitema i dojave požara, kao i ugradnju video nadzora.

Nakon 3 uspešno realizovana festivala ,,Teatar na raskršću“, grad Niš je prepozao značaj ovog festivala, te je na sednici Skupštine grada Niša odlučeno da festival ,,Teatar na raskršću“ dobije status manifestacije u oblasti kulture od značaja za grad Niš. Ova odluka će u velikoj meri unaprediti gradsku kulturnu scenu, a četvrto izdanje međunarodnog Festivala koji objedinjuje balkanski kulturni prostor, očekuje se u septembru 2023. Ovoga puta, Festival se pomera upravo zbog izgradnje Male scene Narodnog pozorišta Niš.

U jubilarnoj godini, Narodno pozorište Niš je ukazom predsednika Republike Srbije 11. februara 2022, odlikovano Sretenjskim ordenom prvog stepena „za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblasti kulture“.

Kao veliko priznanje za naš rad, na sednici Komisije za nagrade Grada Niša 29. decembra doneta je odluka da Narodno pozorište Niš, kao jedan od predloženih kolektiva, dobije najviše priznanje Grada Niša, nagradu ,,11. januar“.

Na kraju ili na početku, svih ovih uspeha ne bi bilo bez publike Narodnog pozorišta Niš.

Hvala vam na neizmernoj podršci, svim lepim rečima i pohvalama koje nam iznova potvrđuju da smo na pravom putu. Hvala vam na svim konstruktivnim kritikama koje nas podstiču da u 2023. budemo još uspešniji. Hvala vam i na svim aplauzima koji nas inspirišu da naredne godine budemo još kreativniji i bolji.

Radujemo se novim susretima, premijerama, festivalima i saradnji i želimo vam srećnu Novu godinu i Božić! – navodi se u čestitki.

Foto: Portal Media Press Srbija

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti