Početna » Huawei donira 150.000 dolara za stipendije studentima tehničkih fakulteta u Srbiji

Huawei donira 150.000 dolara za stipendije studentima tehničkih fakulteta u Srbiji

od strane bukovac

Kontinuirana podrška studentima i unapređenje obrazovanja kao najvažnijeg resursa budućnosti

Kompanija Huawei Technologies kroz program ICT Academy studentima sedam tehničkih fakulteta u Srbiji doniraće 150.000 hiljada dolara za stipendije. Ovim povodom, Čen Čen, direktor kompanije Huawei u Srbiji, i Branko Ružić, ministar prosvete, potpisali su danas ugovor o ovoj vrednoj donaciji koju ćedobiti Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, Elektrotehnički i Saobraćajni fakultet u Beogradu, Elektronski fakultet u Nišu, Tehnički fakultet u Čačku, Prirodno-matematički i Fakultet inženjerskih nauka u Kragujevcu.

Direktor kompanije Huawei u Srbiji, Čen Čen još jednom je potvrdio da je Huawei posvećen ulaganju u obrazovanje i razvoju mladih talenata u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija i istakao značaj saradnje sa Ministarstvom prosvete.

“Verujemo da će donacija olakšati rad studenata tehničkih fakulteta širom zemlje i da će podržati kvalitetniji i dinamičniji razvoj IKT-a. Ponosni smo na to što imamo priliku da unapredimo obrazovanje budućih kolega i doprinesemo razmeni znanja sa stručnjacima veštačke inteligencije, Cloud tehnologije i srodnih oblasti. Na ovaj način brinemo o mladim talentima u Srbiji, kao što to činimo širom sveta, u svakoj od zemalja u kojoj poslujemo. Huawei svoju podršku obrazovanju pruža ne samo kroz donacije i studentske stipendije, nego i kroz projekte Seeds for the Future, 1.000 dreams, Internship programe i mnoge druge. Zahvalni smo ministru Ružiću i Ministarstvu prosvete, kao i fakultetima, odnosno, svim našim pouzdanim partnerima, sa kojima već godinama zajednički gradimo bolju budućnost za mlade i za Srbiju, na podršci koju nam u kontinuitetu pružaju na ovom putu”, rekao je Čen i dodao da je obrazovanje, koje je danas usko povezano sa korišćenjem modernih tehnologija, najvažniji resurs budućnosti.

banner

Ambasadorka Narodne Republike Kine u Srbiji, Čen Bo, podržala je potpisivanje ugovora i istakla izuzetnu saradnju koju dve zemlje neguju dugo.

“Naše dve zemlje, Kina i Srbija, oduvek pridaju veliki značaj obrazovanju u želji da mladima pruže još bolje prilike i više mogućnosti za razvoj. Razvoj obrazovanja nije obaveza samo države i porodice, već celokupnog društva. Zato mi je izuzetno drago što je Huawei Technologies, kao visoko-tehnološko kompanija, spremna da preuzme odgovornost, ali bih se zahvalila i Ministarstvu prosvete što kineskim firmama pruža prilike za saradnju. Nadam se da će ova donacija studentima omogućiti bolje uslove za učenje i da će oni u budućnosti, zajedno sa nama, razvijati IT industriju“, izjavila je Chen Bo.

Ministar prosvete, Branko Ružić, zahvalio se na donaciji i potvrdio da država Srbija i kompanija Huawei dele iste vrednosti i rade na njihovom ostvarenju za dobrobit svih.

“Hvala kompaniji Huawei Technologies koja je, kao društveno odgovorna kompanija, prepoznala značaj podrške mladima da nastave svoje obrazovanje i odlučila da donira 150.000 dolara za stipendiranje najboljih studenata tehničkih fakulteta. Da je reč o dobroj nameri pokazuje odsustvo bilo kakve obaveze studenta prema kompaniji, osim što će je percipirati kao potencijalnu mogućnost za zapošljavanje nakon završetka studija. Danas smo se okupili oko istog cilja – da podržimo i stvaramo još bolje uslove za studiranje jer ovakvim investicijama osiguravamo bolju budućnost svih nas. Ministarstvo prosvete na različite načine nastoji da unapredi uslove obrazovanja kroz povećanje stipendija i kredita i unapređenje infrastrukture u visokom obrazovanju kroz nove zgrade fakulteta i domova. Ovakve inicijative društveno odgovornih kompanija ćemo uvek podržavati i bićemo zahvalni na njima“, izjavio je ministar Ružić.

Huawei je posvećen ulaganju u obrazovanje i razvijanju mladih talenata u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija. Osnovni cilj jeste unapređenje digitalnih veština mladih kako bi postali deo savremenog digitalnog okruženja, ali i izgradnja ekosistema informaciono-komunikacionih tehnologija uz podršku i saradnju sa svim zainteresovanim stranama. Kroz različite projekte, Huawei gradi dugoročnu i održivu platformu za mlade u regionu i podstiče ih da rade u IKT sektoru, pomažući svojim zemljama da grade inteligentno društvo regiona i celog sveta.

Potpisivanjem ugovora o donaciji sa Ministarstvom prosvete, Huawei je otvorio svoj godišnji partnerski samit u Beogradu, održan na Belom dvoru pod nazivom HUAWEI EBG ADRIATIC PARTNER SUMMIT 2023Leading Digital Infrastructure for New Value Together. Na događaju su predstavljena nova IKT rešenja kineske kompanije, koja će ubrzo biti dostupna i na domaćem tržištu.

Autor fotografija: Nikola Žakula

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti