Početna » UNICEF: Podrška institucijama u njihovim naporima da odgovore na posledice nasilnih događa koji su potresli Srbiju u poslednje dve nedelje

UNICEF: Podrška institucijama u njihovim naporima da odgovore na posledice nasilnih događa koji su potresli Srbiju u poslednje dve nedelje

od strane bukovac

Nakon masovnih pucnjava u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu i  Mladenovcu, kao i napada nožem u Novoj Crnji, UNICEF podržava institucije i partnere da uvedu i sprovode mere koje su usmerene na rešavanje posledica ovih tragičnih događaja.

Podsticanjem partnerstava i stavljanjem na raspolaganje svog globalnog iskustva, UNICEF pruža neophodna znanja, resurse, strategije i smernice koji su potrebni za efikasnu prevenciju i borbu protiv nasilja, kao i za obezbeđivanje bezbednosti i dobrobiti dece koja su pogođena ovim tragedijama.

Pored rešavanja posledica ovih tragičnih događaja, UNICEF pomaže svim relevantnim akterima u društvu u jačanju prevencije nasilja među i nad decom, kao i u stvaranju bezbednog okruženja za decu.

UNICEF se takođe fokusira na rešavanje problema mentalnog zdravlja dece i mladih. Prepoznajući značajan uticaj mentalnog zdravlja na decu i adolescente, UNICEF intenzivno radi na podizanju svesti, zalaže se za pristup kvalitetnim uslugama mentalnog zdravlja koje su usmerene na pružanje pomoći nakon traumatičnih situacija, sveobuhvatnoj podršci onima kojima je potrebna i stvaranje okruženja koje promoviše psihološko blagostanje i otpornost dece.

banner

U protekle dve nedelje UNICEF je:

  • Pružio podršku Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ obezbeđivanjem materijala za savetodavne sesije.
  • Razvio psihosocijalne informativne materijale za nastavnike, roditelje i decu koji su prvih dana nakon tragedije podeljeni svim pogođenim školama, a zatim i svim školama u celoj Srbiji.
  • Medijima dostavio „Preporuke za izveštavanje o masovnim pucnjavama“.
  • Okupio stručne pružaoce usluga podrške tokom prve faze odgovora na kriznu situaciju i organizovao diskusije za srednjoročnu i dugoročnu pomoć.
  • Podržao Institut za mentalno zdravlje da pruži podršku odmah nakon nemilih događaja.
  • Organizovao vebinar „Odgovor na krizne situacije i traumatične događaje situacije“ za prosvetne savetnike, prosvetne inspektore i savetnike-spoljne saradnike. To je bio prvi u nizu vebinara koji će biti organizovani za podršku zaposlenima u prosveti i roditeljima.
  • Pružio, i nastavlja da pruža, stručnu podršku novoosnovanim radnim grupama u jačanju prevencije nasilja među i nad decom i stvaranju bezbednog okruženja za decu, kao i u odgovoru  na probleme mentalnog zdravlja dece i mladih.

Foto: Slobodna ilustracija

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti