Početna » PROTECTA: Edukacija građana na temu smanjenja rizika od katastrofa

PROTECTA: Edukacija građana na temu smanjenja rizika od katastrofa

od strane bukovac

Koliko znamo i koliko smo spremni da reagujemo kada su u pitanju katastrofe i vanredne situacije. Ovo pitanje su građanima Niša u okviru edukativne kampanje postavili aktivisti PROTECTA-e koji su u centru grada održali informativnu akciju sa ciljem podizanja svesti javnosti o rizicima od katastrofa. Pored edukativnih materijala koje su mogli da dobiju zainteresovane Nišlije, aktivisti su razgovarali sa građanima na temu reagovanja u vanrednim situacijama, smanjenju rizika od katastrofa i o važnosti mobilizacije zajednice u slučajevima vanrednih situacija, kako se uključiti i kome se obratiti. Pored Niša, slične akcije su ove nedelje održane i u Čačku i Somboru, kao deo projekta “Ništa nas ne sme iznenaditi” koji je početkom godine pokrenuo Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA iz Niša u saradnji sa partnerima: Centar za monitoring i aktivizam – CEMA iz Čačka i Somborski edukativni centar – SEC iz Sombora. Ovaj projekat za cilj ima stvaranje otpornije zajednice i zajedničko delovanje u cilju smanjenja rizika, kao i odgovora i brzog oporavka posle elementarnih nepogoda i drugih nesreća.

Vanredne situacije (poplave, zemljotresi, COVID…) su povod za promenu pristupa uslugama socijalne zaštite, i pronalaženje novih institucionalnih rešenja i novih javnih politika koje se odnose na smanjenje rizika od katastrofa i upravljanje vanrednim situacijama – kako na centralnom nivou vlasti, tako i na lokalnom nivou.

Pored direktne komunikacije sa građanima, u okviru projekta je sprovedena i on line kampanja na društvenim mrežama i istraživanje rada institucija pružaoca socijalnih usluga i stepena zadovoljstva građana uslugama koje su dobijali u vanrednim situacijama. Krajem meseca će se u okviru istog projekta zainteresovanoj javnosti predstaviti rezultati istraživanja i preporuke za unapređenje sistema socijalne zaštite.

Projekat „Ništa nas ne sme iznenaditi“ je dobio podršku projekta Vlade Švajcarske Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT čiji je cilj aktivno građansko društvo u kome građani više učestvuju u procesu donošenja odluka, naročito na lokalnom nivou. ACT sprovode dve nevladine organizacije: Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.

banner

Foto: PROTECTA

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti