Početna » Program prve večeri Slaughter festivala u Doljevcu

Program prve večeri Slaughter festivala u Doljevcu

od strane bukovac

Večeras od 19.00 sati, udruženje građana KOMPLOS ART FAKTORY iz Doljevca otvara kapije nekadašnje doljevačke klanice za posetioce drugog izdanja Slaughter art-horror & heavy metal Festivala.

Svečano otvaranje festivala biće u 19.30 nastupom švajcarske muzičke grupe URAL UMBO koja će u polučasovnom programu izvesti autorsku horor muziku. Nakon toga od 20 časova kreće projekcija filmskog ostvarenja „REZ“ oskarovca Mišela Hazanavicijusa u glavnom bioskopu u velikoj hali doljevačke klanice.

Veliki kuriozitet predstavlja činjenica da je ovaj film otvorio i prošlogodišnji kanski festival.

Sledi, od 21č, film FRANČESKA, reditelja Lučano Onetia. Dva detektiva prate serijskog ubicu koji je ciljao na „nečiste duše“. Da bi ga uhvatili, moraće da reše slučaj devojke koja je nestala pre 15 godina. Veoma zanimljiv neo-giallo, u duhu Darija Arđenta.

banner

Projekcija od 22.45 rezervisana je za kultni film T. T. Sindrom. Specijalnoj projekciji će prisustvovati reditelj filma Dejan Zečević.

Repertoar u dva bioskopa na otvorenom, prve večeri festivala, donosi sledeći program:

AIR MOVIE SCREEN prikazuje od 21č – NE GOVORI ZLO, reditelja Kristijana Tafdrupa. Na odmoru u Toskani, danska porodica se odmah sprijatelji sa holandskom porodicom. Nekoliko meseci kasnije, danski par dobija neočekivani poziv da poseti Holanđane. Ne prođe mnogo vremena pre nego što se radost ponovnog okupljanja zameni nesporazumima, koji dovode do psihičkog – a onda i fizičkog – nasilja.

Od 22.30 kreće film MONA LIZA I KRVAV MESEC, reditelj Ana Lili Amirpur. Kada se samohrana majka sprijatelji s misterioznom ženom koja ima natprirodne moći, ona vidi unosnu priliku da brzo zaradi. Međutim, njihov kriminalni pohod ubrzo privlači neželjenu pažnju kada policajci počinju da se približavaju. Od rediteljke mnogo hvaljenog filma Devojka noću hoda sama kući (2014).

WATER MOVIE SCREEN prve večeri od 21.00 čas, pred publiku donosi kratkometražne horor filmove iz selekcije za Nagradu ZLATNA MACOLA, a od 23.00 časa film MEGALOMANIJAK, reditelj Karim Ouelhaj. Marta i Feliks su deca Koljača iz Monsa, ozloglašenog belgijskog serijskog ubice iz 1990-ih. Dok Marta živi nestabilnim životom, prožetim nesigurnošću, njen brat, pod teretom porodičnog nasleđa, nastavlja ubistva njihovog oca. Uznemiravana i grubo napadnuta na poslu, Marta pada u ludilo i ulazi u čudan i zastrašujući svet u kojem živi njen brat.

Tokom šetnje od bioskopa do bioskopa u kompleksu KOMPLOS ART FACTORY verovatno ćete sresti polaznike prvog izdanja SLAUGHTER COMIC SUMMIT koju organizujemo u saradnji sa Balkanskom smotrom mladih strip autora iz Leskovca.

Polaznici ovogodišnjeg saziva su dr ph Koral Ilhan (Turska), profesor na Akademiji u Izmiru; Ivan Berov (Bugarska); Igor Jovčevski (Severna Makedonija); Kosmin Višan (Rumunija); Stjepan Matić (Hrvatska)

Pored performansa balkanskih strip crtača koji će prepoznatljive strip i filmske heroje crtati sa temom Tvrđave Koprijan, publika će imati priliku da pogleda, u prostorijama bivše doljevačke klanice, izložbu rekvizita i fotografija Miroslava Lakobrije, koju čine prepoznatljive maske, delovi tela, lutke i druge rekvizite iz domaćih i stranih filmova, a biće prikazan i izbor kratkih filmova koje je režirao.

Pored bogatog filmskog programa do kraja ovogodišnjeg Slaughter festivala nastupa ukupno dvanaest metal bendova na dve nezavisne bine.

Program prve večeri FIRST HAMMER STAGE, od 20.00 sati, otvara nastup prokupačkog sastava MELISSA koji je osnovan 1986. godine, a ime je dobio po prvom album grupe Mercyful Fate. Od 22 nastupa finsko-švajcarska andergraund atrakcija SUM OF R, osnovana 2007. godine kao projekat koji je Reto Mader vodio kao jedini stalni član, dok nije udružio snage sa bubnjarom Jukkom Ramanenom i vokal Marko Neuman. Njihov album „Lahbric” objavljuje belgijska izavačka kuća Consouling Sounds i preokreće andergraund naglavačke.

Na LAST HAMMER STAGE od 21 svira ATOMIC FAULT, treš metal grupa iz Beograda koju čine Damir Halilović, bas, Kosta Aralica, bubnjevi i Aleksa Šakić, gitara i vokali. Pored brojnih nastupa, grupa je ove godine objavila zapažen EP Lobotomized. Pred publiku od 23 izlazi prekaljeni CARDINAL POINT koji je osnovana početkom 2012. godine u Vranju. Njihov prvi album proglašen je za najbolje debi izdanje te godine, a našao se među 30 najboljih u regionu, po mišljenju mnogih poznatih recenzenata i kritičara.

Za publiku iz Niša organizovan je besplatan prevoz u 18.00 i 18.30 sa parkinga ispred Doma Vojske Srbije u Nišu. Organizovan je i povratak svake večeri nakon završetka programa.

Slaughter festival od ove godine nudi svim gostima mogućnost korišćenja besplatnog kampa sa brojnim sportskim sadržajem od teniskih terena do bazena i terena za odbojku na pesku. Svakako da atraktivni sadržaj poput grada Koprijan nadomak Doljevca vredi posetiti, kao i poznati doljevački akva park.

Festival je podržan na konkursima Ministarstva kulture Republike Srbije i Opštine Doljevac.

Promo vizual: Komplos Art Factory

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti