Početna » Održan trening za predstavnike organizacija iz Niša pod nazivom Reci NE ekstremizmu

Održan trening za predstavnike organizacija iz Niša pod nazivom Reci NE ekstremizmu

od strane bukovac

Svedoci smo svakodnevne radikalizacije društva, gde često nismo ni svesni opasnosti koje ta radikalizacija donosi. Organizacije civilnog društva imaju obavezu da budu nosioci inicijativa i aktivnosti vezanih za prevenciju i suzbijanje nasilnog ekstremizma, i predlaganje zakonodavnih i sistemskih rešenja.

Baš iz tih razloga je PROTECTA organizovala dvodnevni trening za predstavnike organizacija civilnog društva, učeničkih parlamenata i neformalnih grupa iz Niša sa ciljem edukacije za prepoznavanje raznih oblika radikalizacije društva i pojedinaca, kao i mehanizama za prevenciju i suzbijanje nasilnog ekstremizma, i kreiranje uslova za saradnju i zajedničku agendu organizacija, institucija i drugih zainteresovanih strana u gradu na ovu temu.

Dvadesetak predstavnika organizacija iz Niša, uglavnom mladih, je u okviru treninga steklo:

osnovna znanja o ekstremizmu, nasilnom ekstremizmu, vrstama radikalizacije društva i radikalnog i ekstremnog ponašanja,

banner

informacije o zakonodavnim okvirima u Srbiji, regionu i EU vezano za prevenciju i suzbijanje nasilnog   ekstremizma,

osnovna znanja o ranim znacima radikalizacije i kako reagovati na znake radikalizacije.

Drugog dana treninga su učesnici zajedno osmisli pet ideja za konkretne akcije u zajednici vezano za prevenciju nasilnog ekstremizma, a plan je da se jedna od ovih osmišljenih akcija sprovede u delo u narednom periodu.

Trening je deo projekta “Niška Građanska REakcija” koji PROTECTA sprovodi uz podršku regionalnog projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Center for Research and Policy Making (CRPM) i Institute for Democracy and Mediation (IDM) a finansijski podržava Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Norveške.

Foto: PROTECTA

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti