Početna » Saveti za bolje zdravlje: Kako pravilno čuvati hranu u frižideru i maksimalno iskoristiti hranljivu vrednost

Saveti za bolje zdravlje: Kako pravilno čuvati hranu u frižideru i maksimalno iskoristiti hranljivu vrednost

od strane bukovac

Trudite se da vaša ishrana bude bogata zdravim namirnicama, redovno kupujete sveže voće i povrće, a ipak niste sigurni kako da maksimalno iskoristite njihovu hranljivu vrednost? Ne brinite, otkrivamo vam nekoliko praktičnih, ali sjajnih trikova, kako da vaša hrana sadrži hranljive materije, koje će pozitivno uticati na vaše zdravlje i imuni sistem.

1. Što je put to stola kraći, to bolje!

Vreme koje prolazi od branja do konzumiranja ima ogroman uticaj na hranljivu vrednost namirnica. Kako biste smanjili gubitak vitamina i minerala, razmotrite uzgajanje sopstvenih namirnica, posebno ako živite u kući ili kupovinu lokalno uzgojenih proizvoda. Ako nemate sopstvenu baštu, istražite šta sve ima na vašoj lokalnoj pijaci.

2. Frižiderska ili sobna temperatura?

banner

Dok je hlađenje hrane važno, neke namirnice bolje se čuvaju na sobnoj temperaturi. Paradajz, krompir, crni i beli luk najbolje je čuvati na sobnoj temperaturi. Takođe, to se odnosi i na svo tropsko voće.

3. Nemojte se plašiti zamrzivača!

Zamrzavanje je odličan način da produžite trajnost namirnica i sačuvate njihovu hranljivu vrednost. Zamrznuto voće i povrće zadržava više vitamina i minerala u odnosu na namirnice koje su ostavljene vani. Tako da, kad znate da nećete baš brzo pojesti neku od namirnica, najbolje je da je zamrznete.

Takođe, idealno bi bilo ukoliko imate zamrzivač koji ima funkciju brzog zamrzavanja, kao što je na primer Gorenje NoFrost Plus side by side frižider sa zamrzivačom. FastFreeze funkcija zamrzava hranu na -24 °C kako bi sačuvala minerale u hrani i zadržala aromu i kvalitet. Nakon isteka otprilike 26 sati, ova funkcija se automatski isključuje, temperatura u zamrzivaču se vraća na prvobitno podešenu temperaturu, a vi imate sasvim dovoljno vremena da odlučite šta ćete da radite sa tom hranom.

4. Kuvano ili sirovo?

Neki sastojci bolje zadržavaju svoje hranljive materije kada su sirovi, dok se drugi bolje apsorbuju kada su termički obrađeni. Na primer, brokoli je najbolji sirov, dok je krompir ili mahunarke bolje pripremiti termički.

5. Koristite tehnologiju!

Savremena tehnologija je vaš saveznik u očuvanju hranljive vrednosti namirnica. Tražite frižidere opremljene posebnim svetlima i mehanizmima za regulaciju vlage kako biste osigurali da vaše voće i povrće ostane sveže duže vreme.

Takođe, veoma je bitno da imate veliku pregradu za voće i povrće koja je dizajnirana da očuva namirnice i produži njihovu svežinu, kao što je prostrana CrispZone fioka koju ima Gorenje NoFrost Plus side by side frižider.

Još jedna prednost ovih frižidera jeste idealna mikroklima na svakoj polici – MultiFlow 360° sistem ventilacije ravnomerno raspoređuje vazduh u frižideru, osiguravajući optimalno kruženje vazduha i najbolje uslove za čuvanje vaših namirnica.

Uz pravilne tehnike čuvanja i pripreme, možete osigurati da svaki obrok donosi maksimalnu hranljivu vrednost. Praćenjem ovih saveta, vaša ishrana će biti ne samo ukusna, već i pogodna za vaše zdravlje.

Foto: Gorenje

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti