Početna » Nova oprema i podrška za 30 osnovnih škola – Učenici i nastavnici korak bliži digitalnom obrazovanju

Nova oprema i podrška za 30 osnovnih škola – Učenici i nastavnici korak bliži digitalnom obrazovanju

od strane bukovac

Predstavljeni rezultati projekta „Premošćavanje digitalnog jaza u Srbiji za najugroženiju decu“

Čak 30 osnovnih škola širom Srbije dobilo je blizu 2.000 elektronskih uređaja kako bi nastava bila prilagođena digitalnom obrazovanju, a velikom broju đaka, uključujući i najugroženije, pružena je podrška za učenje, kao i psihosocijalna podrška. Ovo su samo neki od rezultata trogodišnjeg projekta „Premošćavanje digitalnog jaza u Srbiji za najugroženiju decu“, koji su realizovali Ministarstvo prosvete Republike Srbije i UNICEF,uz finansijsku podršku Evropske unije, kao odgovor na potrebe učenja na daljinu izazvanih pandemijom COVID-19 i vanrednim stanjem.

Od novembra 2020. godine, kada je projekat pokrenut, pa sve do septembra 2023, kada je završen, 30 osnovnih škola širom Srbije dobilo je ukupno 1.890 tableta i 60 laptop računara, a pedagoški asistenti još 250. Podršku za učenje dobilo je 5.500 učenika u 30 škola, a više od 900 nastavnika pohađalo je obuku za unapređenje pedagoških i digitalnih kompetencija.

Anamarija Viček, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, istakla je značaj rezultata projekta za dalji razvoj podrške digitalnom obrazovanju.

banner

Uz podršku projekta, ne samo da smo 30 škola, koje su bile deo projekta, opremili digitalnom opremom, već je značajan broj učenika kojima je bila najpotrebnija podrška u učenju, ovu pomoć i dobilo. Zahvalni smo UNICEF-u na podršci koju nam pruža kroz ovaj, ali i druge projekte, izjavila je Anamarija Viček, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete.

U okviru projekta pružana je i psihosocijalna podrška – stručni saradnici su nakon obuke, kako na školskom, tako i na lokalnom nivou u 10 opština, u brojne preventivne, promotivne i interventne aktivnosti uključili više od 17.000 učenika. Uz to, Nacionalna mreža psihologa i pedagoga, kao sastavni deo projekta, organizovala je veliki broj vebinara u cilju podrške školama i lokalnim mrežama stručnih saradnika.

Ovaj projekat je finansiran iz sredstava Evropske unije i vredan je dva miliona evra bespovratne pomoći, a realizovan je u 30 lokalnih samouprava širom Srbije.

„Deca i ugrožena lica su dve kategorije stanovništva kojima će EU uvek posvetiti najveću pažnju i pružiti podršku. Veoma sam srećna što smo kroz ovaj projekat uspeli da podržimo ugrožene učenike i njihove škole da prevaziđu izazove u učenju koje je izazvala pandemija COVID-19, čime smo smanjili jaz između privilegovanih i marginalizovanih učenika. Digitalno obrazovanje nije samo tehnološki napredak, ono je moćno sredstvo za socijalno uključivanje i izlazak iz nepovoljnog položaja. EU će nastaviti da podržava akcije koje vode ka inkluzivnijem i pravednijem društvu uključujući, kroz predstojeću kampanju posvećenu premošćivanju digitalnog jaza, još jednu ranjivu grupu – naše starije sugrađane,“ rekla je Plamena Halačeva, zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Prilikom predstavljanja rezultata projekta, Josi Ečeveri Burkhart, zamenica direktorke UNICEF-a u Srbiji, izjavila je da su bolji uspeh učenika, veća motivacija za učenje, osećaj dobrobiti u školi i samopouzdanja u odnosu na školska očekivanja, samo neki od postignutih uspeha.

Projekat „Premošćavanje digitalnog jaza u Srbiji za najugroženiju decu“ prvobitno je nastao kao odgovor na pandemiju COVID-19. Bilo je dece bez pristupa digitalnim uređajima ili internetu, što im je otežavalo da se uključe u učenje na daljinu. Kao odgovor, Ministarstvo prosvete, Evropska unija i UNICEF, u saradnji sa školama i brojnim partnerima, udružili su snage da podrže najugroženiju decu. Sada, nakon pandemije, rešenja koja smo zajednički osmislili ne samo da se bave neposrednim izazovima, već služe i kao temelji za buduće reforme obrazovnog sistema, izjavila je Josi Ečeveri Burkhart.

Na planu pružanja podrške daljem razvoju digitalnog obrazovanja takođe je ostvaren značajan napredak – novi serverski sistem je nabavljen i instaliran u Kancelariji za informacione tehnologije i eUpravu, dok je više od 2.000 nastavnika uspešno završilo obuku za administriranje softverom za upravljanje učenjem na daljinu, koji se zove Moodle. Osim toga, platforma Moja škola migrirana je na nove servere, a kroz razvoj više od 40 novih onlajn kurseva, dobija i novu svrhu pružanja kvalitetnih resursa za nastavnike i učenike.

U okviru projekta, Ministarstvo prosvete je kreiralo nacionalni agregator otvorenih obrazovnih resursa gde je uneseno 6.600 opisa TV časova snimljenih tokom pandemije. Na taj način, dostupnost časova je značajno olakšana, a dalje su razrađeni i ključni strateški pravci u oblasti razvoja digitalnog obrazovanja u Srbiji.

Foto: UNICEF Srbija/Shubuckl

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti