Početna » Udruženje za prirodu i društvo ‘Multivox’, realizovalo onlajn anketu za potrebe festivala ‘CircleArt’

Udruženje za prirodu i društvo ‘Multivox’, realizovalo onlajn anketu za potrebe festivala ‘CircleArt’

od strane bukovac

U periodu maj-jun 2024. godine, Udruženje za prirodu i društvo “Multivox”, realizovalo je za potrebe festivala “CircleArt” – Zelena promena je ženskog roda?, online anketu u kojoj je pokušalo da istraži naš odnos prema ekološkim pitanjima, kao što su klimatska kriza, odlaganje otpada i reciklaža, komunalni i urabnistički problemi, zelena tranzicija, održivost zajednice, aktivizam…

Kao rezultat ankete, realizovane u periodu maj-jun 2024. godine, sa konvencionalnim uzorkom od 245 ispitanika/ca, od kojih je bio značajno veći broj žena od muškaraca, sa primetno velikim brojem visokoobrazovanih i to pretežno onih koji rade u društvenim i kulturnim delatnostima, došlo se do rezultata na osnovu kojih je moguće uočiti određene trendove:

  • Rezultati pokazuju da ispitanici-ce imaju jasnu svest o važnosti ekoloških pitanja i o ugroženosti prirodne sredine koja je prisutna već sada,  a neće tek biti u nekoj neodređenoj budućnosti.
  • Nažalost, ovu svest, ne prate uvek odgovarajuće prakse.
  • Viši stepen ekoloških praksi pokazuju žene, pripadnici srednjih generacija, visokoobrazovani i oni koji rade u oblasti društvenih, humanističkih i kulturnih delatnosti

Analizirajući rezultate online ankete, došlo se i do ekološkog indexa i saznanja o uticaju roda, starosti, obrazovanja, tipa zanimanja na ekološke prakse.

Najzanimljivi rezultati, koji se tiču ekološkog indexa i uticaja roda: analize su pokazale da su, nezavisno od njihovog značajnog većeg pristustva u uzorku (što takođe pokazuje veći stepen interesovanja za pitanja zaštite životne sredine) ekološke prakse prisutnije u životima žena, nego muškaraca.

banner

Ispitanica je u uzorku 68,4%, ali je među onima sa najvišim skorom na ekološkom indexu 80% žena.

U slučaju muškaraca, njih je u uzorku 31.6%, a u grupi sa najvišim ekološkim indexom ih ima 20%

Kad govorimo o uticaju starosti i različitih generacija: ekološke prakse su najprisutnije u životima milenijalaca (generacije između 28 i 44 godine). Njih je uzorku 33,1%, a u grupi sa najvišim skorom ekološkog indexa ima je 46,7%. Takođe, u drugoj grupi po skoru, ima ih više nego što ih je u uzorku (35,5%).

I druge dve starije grupe imaju procentualno veće prisustvo u onima sa višim skorom ekološkog indexa, dok je grupa sa najnižim nivoom ekoloških praksi, grupa najmlađih u uzorku (generacija Z, od 18 do 27 godina)….

S obzirom na to da se radi o konvencionalnom uzorku, nije moguće prenošenje rezultata sa uzorka na populaciju, no trendovi su očigledni.

Kompleteni rezultati istraživanja biće predstavljeni na tribinama poda nazivom ovogodišnjeg Festivala recilažne i cirkularne umetosti, “Zelena promena je ženskog roda?” u Nišu, kao i u gradovima jugoistočne Srbije (Zaječar, Kruševac i Vranje), tokom avgusta i septembra meseca.

Projekat je dobio podršku Švajcarske vlade u okviru programa “Kultura za demokratiju”, koji sprovodi Hartefakt fond u Srbiji.

Projekat podržava i Evropska unija.

Autor vizuala: Udruženje za prirodu i društvo “Multivox” i Festival “CircleArt”

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti