Početna » Električni orgazam 7. decembra u Beogradu svira kultni album „Kako bubanj kaže“ i sve hitove

Električni orgazam 7. decembra u Beogradu svira kultni album „Kako bubanj kaže“ i sve hitove

od strane bukovac

Legendarni rok bend „Električni orgazam” nastupiće u Beogradu 7. decembra od 21 sat. Koncert će biti održan u jednoj od najlepših koncertnih sala prestonice, sali Amerikana Doma omladine. Bend će ovom prilikom sa beogradskom publikom proslaviti 40 godina od objavljivanja kultnog četvrtog albuma „Kako bubanj kaže”.

Pored odabranih pesama sa pomenutog albuma, „Električni orgazam” će na koncertu, naravno, odsvirati i sve hitove uz koje su odrastale generacije poklonika rok muzike na ovim prostorima, kao što su: „Igra rokenrol cela Jugoslavija”, „Zlatni papagaj”, „Bejbe ti nisi tu”, „Da si tako jaka”, „Nebo”, „Svečane bele košulje”, „Seks, droga, nasilje i strah”, „Ne postojim” i mnoge druge.

„Kako bubanj kaže” je više od albuma – to je manifest odrastanja i jedan od prelomnih trenutaka benda. „Električni orgazam” je kroz album „Kako bubanj kaže” napravio ključan zaokret u svojoj muzičkoj karijeri. Ovaj album predstavlja simbol tranzicije benda između ranog, energičnog i buntovnog pank-rok zvuka i kasnijih, zrelijih faza. Na albumu „Kako bubanj kaže” može se pronaći čist rokenrol na tragu Rolingstounsa sa početka 70-ih godina. Kao što album „Black and Blue” Rolingstounsa nije bio odmah prepoznat, tako ni „Kako bubanj kaže” nije odmah privukao pažnju, niti naišao na pozitivne kritike publike i medija. Ploča se nije baš najbolje prodavala, a bilo je i relativno malo nastupa nakon izdavanja albuma. Urbana legenda kaže da je za promotivni koncert u Zagrebu, koji je slovio i još uvijek slovi kao mesto gde postoji značajan broj poštovalaca „Orgazma”, prodato svega trinaest ulaznica.

Sve ovo pretilo je da dovede do raspada benda, ali Gile se, pak, nije dao smesti: „Svi su sahranili bend, čak je i naš menadžer Grga bio u fazonu da je to gotova priča. Jedino u mojoj glavi nije bila gotova priča jer sam znao gde idem i šta hoću, a to je bila ‘Distorzija’. Nakon najvećeg komercijalnog neuspeha, sledio je najveći komercijalni uspeh, što dokazuje da sam bio u pravu kad sam okrenuo kormilo benda u tom pravcu. Znao sam da imam opasne pesme”, podelio je Gile svoja razmišljanja sa Zoranom Tučkarom, koji je napisao tekst za buklet reizdanja albuma „Kako bubanj kaže”.

Gile je zaista bio u pravu, jer je „Električni orgazam” samo nekoliko godina kasnije punio najveće hale i stadione širom bivše Jugoslavije, uključujući i rasprodate koncerte u zagrebačkom Domu sportova pred oko 4000 fanova, i beogradskom Tašmajdanu pred oko 7000 fanova.

banner

„Jako je bitno da u svemu tome ima neko ko to može da iznese. Mislim da je Gile jedini koji je to mogao da uradi. On je takav čovek, može sve to da preuzme na sebe i da se nijednog trenutka ne oseti nesigurnim. Bio je uveren da to može da uradi, uostalom, zbog toga i jeste vođa benda”, otkriva Zoran Radomirović Švaba, basista „Orgazma”.

Sa distance od punih 40 godina, album „Kako bubanj kaže” zvuči bolje nego ikada i jasno oslikava sve one nade, ali i strepnje i strahove generacije koja je odrastala u prvoj polovini 80-ih godina u Jugoslaviji i svakako predstavlja korak napred ka muzičkoj besmrtnosti „Električnog orgazma”.

Ulaznice za beogradski koncert po pretprodajnoj ceni od 2500 rsd mogu se kupiti na blagajni Doma omladine, blagajni Beogradske Arene, Efinity štandu (TC Rajićeva, 1. sprat), svim „Moj kiosk” prodajnim mestima, kao i onlajn putem sajta www.efinity.rs.

Cena ulaznice na dan koncerta biće 3000 rsd, ukoliko se sve ulaznice ne rasprodaju ranije.

Foto: Dejan Matekalo (ustupljene fotografije redakciji portala Media Press Srbija)

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

Izbor urednika

Najnovije vesti