Početna » Veće investicije u decu ključne da se prekine krug siromaštva kod dece i podrži dugoročni prosperitet Srbije

Veće investicije u decu ključne da se prekine krug siromaštva kod dece i podrži dugoročni prosperitet Srbije

od strane bukovac

Ceo svet, uključujući i Srbiju, suočen je sa do sada nezapamćenim i izuzetno složenim izazovima koje je su donele višestruke krizne sitacije. Znamo da je zabrinjavajuće veliki broj dece živeo u siromaštvu i pre sadašnje situacije, ali njihovo blagostanje dodatno je ugroženo rastom cena hrane i energije, a deca i porodice koje su ižložene konfliktu i ekonomskim teškoćama biće suočene i sa dodatnim izazovima.

Imajući sve ovo u vidu, opadajući trend broja dece korisnika dečijeg dodatka bio je prisutan i u prethodnim godinama. UNICEF je, na zahtev Vlade Republike Srbije, već izradio set opcija za unapređenje programa dečijih dodataka sa proverom materijalnog stanja sa fokusom na decu, sa pet scenarija za povećanje adekvatnosti i procenama troškova po budžet, kao i četiri scenarija za predloženo povećanje obuhvata.

Ovi scenariji uključuju povećanje dečijeg dodatka na jednu polovinu ili jednu trećinu iznosa koji se pripisuje deci prema linijama apsolutnog ili relativnog siromaštva, sa iznosima koji se razlikuju prema starosti dece. Najadekvatnija izmena podrazumevala bi uvećanje dečijeg dodatka za svu decu do iznosa linije relativnog siromaštva za mlađu decu, što bi budžetski iznosilo 8,3 milijarde dinara godišnje.

U tom smislu, UNICEF pozdravlja predlog Fiskalnog Saveta za hrabrom reformom socijalne politike sa ciljem smanjenja siromaštva dece u Republici Srbiji koji je iznet u analizi “Predlog mera socijalne i poreske politike za smanjenje nejednakost i rizika od siromaštva u Republici Srbiji” 29. septembra 2022 godine. Značajan optimizam unosi ocena Fiskalnog Saveta da u budžetu za 2023. godinu postoji prostor za uvećanje dečijeg dodatka za 14 milijardi dinara.

banner

UNICEF je, kao i uvek, spreman da podrži Vladu u pripremi targetiranih mera za smanjenje siromaštva kako bi sva deca u Srbiji mogla da žive dostojanstveno i da doprinesu prosperitu Srbije.

Foto: Portal Media Press Srbija

Autor: Portal Media Press Srbija

Slične vesti

mediapress-logo-footer

Copyright – Joombooz 2022

Izbor urednika

Najnovije vesti